Hlavní obsah

Svět knihy zve na bohatý program

Právo, František Cinger

Od čtvrtka do neděle zve už čtyřiadvacátý mezinárodní veletrh Svět knihy Praha a spisovatelský festival všechny milovníky literatury, včetně sci-fi, komiksu, audioknih a dalších druhů umění a všech možných žánrů na setkání s hosty z devětadvaceti zemí světa. Právo je mediálním partnerem projektu.

Foto: Vojtíková Markéta, ČTK

Knihy pro děti

Článek

Mezi vystavovateli, kterých je více než čtyři sta ze dvaadvaceti států, patří čestné místo hlavnímu hostu, jímž je Izrael. Přijedou odtud laureát Man Bookerovy ceny za rok 2017 David Grossman i Asaf Gavron, který se podílel i na vývoji počítačové hry PeaceMaker, inspirované izraelskopalestinským konfliktem.

V debatách o převratném 20. století vystoupí další hvězdy veletrhu, významný portugalský prozaik António Lobo Antunes, jenž představí nový román Návrat karavel, nebo Slovinec Drago Jančar. Ten uvede román Dnes v noci jsem ji viděl, inspirovaný odbojem za dob nacistické okupace. Zajímavé bude jistě setkání se spisovatelem a překladatelem Patrikem Ouředníkem. Ten přijíždí s knihou Konec světa se prý nekonal (La fin du monde n’aurait pas eu lieu).

K tradičnímu programu patří projekt Das Buch, představující tvorbu německy mluvících zemí, i Severský literární večer, na němž už dnes vystoupí Sofi Oksanenová, finská autorka románů Očista nebo Stalinovy krávy, a dánský spisovatel Larsi Husum, jenž se českým čtenářům představil černohumorným psychologickým románem Můj kámoš Ježíš. Zájem jistě upoutá i duchovní otec lékařského thrilleru Robin Cook.

Na veletrhu bude uděleno i mnoho cen. Cenu Jiřího Theinera, udělovanou osobnosti zasluhující se o propagaci české literatury v zahraničí, převezme britský překladatel David Short.

Mezi významné události se zařadí i dvě akce připomínající hrůzu 2. světové války. První je prezentace nové prózy Inny Rottové Norkový kožich za hrst vloček aneb Šest hodin ve vlaku. Dobře známá autorka žijící a píšící v Česku, která ve věku předčasně dospívající dívky přežila blokádu Leningradu, vzpomíná na dobu nacistické agrese.

Pětadevadesátiletý bojovník britské RAF Emil Boček zase představí své životní osudy, které sepsal historik Jiří Plachý spolu se spisovatelkou Janou Vrzalovou, která napsala knihu o životě a smrti statečné odbojářky Inky Bernáškové.

Program myslí i na dětského čtenáře, na hudbu a zpěv, na zdravý životní styl i na představení žen spisovatelek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám