Hlavní obsah

Svět knihy bude o rozdělené společnosti, Polsku a srdci Evropy

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy se koná od 14. do 17. května v pražských Holešovicích. Opět nabídne knižní novinky, slavné autory a diskuze. Hlavní téma bude letos Střed/t světa, čestným hostem bude Polsko.

Foto: Svět knihy

Nový vizuál je česko-polský. Gryf čtoucí knihy má hlavu polské orlice a tělo českého lva.

Článek

Střet odkazuje k názorovému rozpolcení společnosti, kdy často naprosto protichůdné názory rozdělují rodiny i země a vedou ke konfliktům. Organizátory veletrhu například zajímá, do jaké míry je názorové střetávání ovlivněno internetem a tendencí považovat za jediný správný „střed“ právě svůj pohled na věc, svou kulturu či svého boha.

Střed může znamenat i střed Evropy, téma středoevropské historie a identity. Za střed či srdce Evropy se označuje řada míst v tomto regionu, jak v Česku a Slovensku, tak v Německu, Rakousku či v Polsku.

Polsko vyzdvihl Svět knihy Praha už před deseti lety. Návštěvníci aktuálního ročníku tak mají ideální možnost případně prozkoumat, kam se polská literatura za jednu dekádu posunula. „Připravujeme zajímavý program zahrnující oceněné tituly, populární fantasy, poezii, komiks i reportáž. Inspirováni loňským úspěchem budeme pokračovat v debatách se světovými hvězdami,“ řekl dramaturg programu Guillaume Basset.

Pražský festival navázal úzký partnerský vztah s knižním veletrhem ve Varšavě. Ten bude od 21. do 24. května jako hlavní zemi na oplátku představovat Česko.

I nový vizuál je česko-polský. Gryf čtoucí knihy má hlavu polské orlice a tělo českého lva.

Reklama

Výběr článků

Načítám