Hlavní obsah

Svěrákův film Po strništi bos bude v kinech v srpnu 2017

Nový film režiséra Jana Svěráka Po strništi bos uvede distribuční společnost Bioscop do kin 17. srpna příštího roku. Film na námět stejnojmenné knihy jeho otce Zdeňka Svěráka začne režisér natáčet začátkem letošního srpna. Hlavní role rodičů dětského hrdiny, malého Edy, si zahrají Tereza Voříšková a Ondřej Vetchý, informovala Jana Šafářová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Svěrák se synem Janem

Článek

Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Svým námětem zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí. Zdeněk Svěrák přiznal, že ke své vzpomínkové knížce přistupoval jako ke krásné literatuře; nejde o kroniku jeho dětství či rodiny.

„V knížce vyprávím o tom, jak byl malý kluk přesazen z města na venkov – a co to udělalo s jeho duší. Jsem to já a nejsem to já. Je to mozaika, v níž jsou některé kamínky pravé a jiné přidané. A nemělo by být poznat, který je který,” podotkl.

Ve snímku Po strništi bos je osmiletý Eda vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. Dějově film předchází první společné práci Zdeňka a Jana Svěrákových, Obecné škole z roku 1991. Poslední film Jana Svěráka, pohádka Tři bratři, se stal v distribuci Bioscopu nejúspěšnějším českým filmem roku 2014 (701 716 diváků).

Reklama

Výběr článků

Načítám