Hlavní obsah

Švédské nu-jazzové duo Koop vystoupí ve čtvrtek v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédské duo Koop loni na podzim vydalo třetí řadové album s názvem Koop Islands. Stejně jako předchozí neméně slavná deska Waltz for Koop obsahuje mnoho hitů s působivými vokály. Melodický jazz s přídechem elektroniky- taková je hudba dvojice Magnus Zingmark a Oscar Simpson.

Článek

Nikdy se netajili ovlivněním různými žánry, jako své největší vzory uvádí legendární hiphopovou skupinu Public Enemy a neméně legendárního jazzového muzikanta Johna Coltranea. To se samozřejmě promítá i do jejich tvorby, ve které je však možno slyšet i mnohé další žánry, jako jsou například electro a house music.

Jejich společný jazzový projekt vznikl v polovině 90. let, kdy se ve Švédsku začínala rozrůstat novodobá jazzová scéna. V roce 1997 vyšlo debutové album Koop s názvem Sons Of Koop, na kterém se poprvé širší veřejnosti ukázal ojedinělý styl Koop často označovaný jako "future jazz".

Obal druhé desky Waltz for Koop

Druhé album Koop se objevilo v roce 2001 pod názvem Waltz For Koop. Deska pouze potvrzuje Zingmarkovy a Simpsonovy kvality, jako vokalistky se na albu podílely zpěvačky Cecilia Stalin a Yukimi Nagano. Krátce po tom, co se deska objevila venku, ji renomovaný DJ britského Radia 1 Gilles Peterson prohlásil za album roku.

Remixové LP Waltz For Koop: Alternative Takes z roku 2003 doplnilo jejich albové počiny, na novou desku se čekalo až do podzimu 2006. Koop Island byla přijata opět pozitivně a nese se hlavně ve swingovém duchu. Nejen s těmito skladbami je budete moc slyšet živě 28.června na oslavě severského svátku Midnight Sun nedaleko Smíchova na Císařské louce.

Více informací o akci Midnight Sun: www.midnightsun.cz

Ukázky Koop si můžete poslechnout na: www.myspace.com/koop

Více informací o Koop naleznete na www.k-o-o-p.com 

Reklama

Výběr článků

Načítám