Hlavní obsah

Svatováclavská kaple v novém lesku

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatováclavská kaple v katedrále sv. Víta na Pražském hradě patří k nejvýznamnějším uměleckým a architektonickým pokladům českého umění. Stavitelem byl Petr Parléř, část výzdoby vznikla za Karla IV. a část za Vladislava II. Jagellonského. Celou spodní část nechal Petr Parléř obložit drahými leštěnými kameny, vloženými do zlacených štuků.

Foto: Správa Pražského hradu

Pohled do Svatováclavské kaple po sedmi letech náročných restaurátorských prací

Článek

Vzácné nástěnné malby ze 14. a 16. století v kapli byly restaurovány v letech 2006 – 2011, v současnosti bylo dokončeno i odvětrávání prostoru a luxusní osvětlení. Investorem byla Správa Pražského hradu, práce řídil Odbor památkové péče Kanceláře prezidenta republiky.

Průběh všech prací i dokumentace nových objevů připomíná výstava v jižní části příčné lodi katedrály sv. Víta, která je přístupná od čtvrtka 12. června po celou sezónu v rámci návštěvnických okruhů Pražského hradu.

Bilanci připravila Ivana Kyzourová, odbornice na středověké umění v Čechách a ředitelka památkové péče na Pražském hradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám