Hlavní obsah

Svátek všech Jablkoní

Právo, jaš

Jestliže se pražská skupina Jablkoň během téměř třiceti let existence zapsala do povědomí jako hudebně i textově ironická a hravá v minulosti si přivlastnila několik stylových tváří, rozhodla se je 28. července při loňském koncertu na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou propojit a proměnit ve skvělý koncert. Ten vychází na CD a DVD.

Článek

Podařilo se obé, nicméně první touha dala poněkolikáté vzniknout otázce, o co vlastně Jablkoni jde. Patří alternativním proudům, ale pevné domoviště nemá. Poletování od jednoho stylu k dalšímu a přítomnost několika rozličných hostů (Petr Váša, Jaroslav Svěcený, Michal Gera, Zuzana Lapčíková a další) podtrhává pestrost, ovšem může to znamenat rovněž bezradnost, zvláště když texty často nejsou texty a mnohé pasáže jsou minimalistické.

Přirozeností Jablkoně je ovšem umělecká svoboda, na CD a DVD koncertně shrnutá. Kapelu je nutné vnímat skrz ni, respektovat mnohdy až infantilní přístup k tvorbě a vyzdvihnout šikovné a nápadité muzikantství. Pokud toto zohledníme, byl koncert v Náměšti skvělý.

Jablkoň: Oslava CD a DVD, Indies Records, 76:34 a 120 min

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám