Hlavní obsah

Svátek české malby s Františkem Ronovským

Právo, Petr Kováč

V březnu uplynuly dva roky od smrti velikána české figurální malby Františka Ronovského a zatím jedinou bilanční výstavu mu nyní připravila Galerie Kodl v centru Prahy. Během prázdnin nabízí vybranou část malířovy pozůstalosti. Umělec téměř nic neprodával, živil se monumentálními zakázkami do architektonických interiérů, takže v depozitáři jeho ateliéru zůstala prakticky kompletní tvorba.

Foto: Foto archiv, Právo

František Ronovský, detail z triptychu Amsterodam, 1979, z monografie vydané nakladatelstvím Jakura.

Článek

František Ronovský má v českém umění nezaměnitelnou roli. Tzv. novou figuraci, mezinárodní styl zachycující moderním způsobem velkoměstskou civilizaci, dokázal obohatit o klasické dědictví, které pro něj představovala italská renesance, s níž se poprvé setkal jako mladík při zájezdu do Drážďan.

Obrazy maloval zásadně starou, ještě antickou technikou enkaustiky, kdy se barva pracně nanáší společně s rozehřátým voskem. Místo plátna používal kvůli tomu dřevodesky, které považoval za moderní náhradu za dubové či bukové desky starých mistrů. Vzhledem k prostorovým možnostem Galerie Kodl budou vystaveny komorní práce a skici autora.

Každé tři týdny obmění obrazy

Organizátor výstavy Martin Kodl pro Právo řekl: „Chceme obrazy obměňovat tak, aby expozice byla každé tři týdny trochu jiná. Některá díla jsou na prodej, ceny se pohybují kolem 200 až 300 tisíc Kč, ale v nabídce je jen menší část, protože dědicové chtějí co největší soubor Ronovského obrazů ponechat pohromadě. A mají pravdu. Lidé, co sem chodí, nám stále říkají: To je velký svátek české malby.“

Během vernisáže výstavy v Galerii Kodl proběhl i křest obsáhlé a výpravně vydané monografie Františka Ronovského, bilancující jeho celoživotní tvorbu, kterou vydalo nakladatelství Jakura za finanční podpory firmy Zentiva.

František Ronovský (1929 - 2006): obrazy a kresby

František Ronovský (1929 - 2006): obrazy a kresbyGalerie Kodl, Praha, Vítězná 11

do konce srpna, po - pá 10-13 hod a 14-18 hod.

Reklama

Související témata:

Související články

Tváře a postavy Jindry Vikové

Soběslavská Galerie v kostele Svatého Marka hostí do 20. července výstavu plastik a obrazů sochařky Jindry Vikové. Nejedná se zde o pouhou instalaci uměleckých...

Výběr článků

Načítám