Hlavní obsah

Support Lesbiens na koncertním DVD

Právo, Jaroslav Špulák

Pražská rocková skupina Support Lesbiens vydává tento týden na DVD s názvem Live záznam koncertu, který nahrála 1. března ve studiu České televize v Praze. Představuje se na něm ještě s kytaristou Yardou Helešicem, který byl měsíc a půl poté z kapely vyhozen.

Foto: Josef Zajíc

Přehlídka designu Meat Design Ostrava 2015. 20.11.2015.

Článek

Na nahrávce se v roli hosta objevuje smyčcové těleso vedené dirigentem Kryštofem Markem. Aranže devíti skladeb pro ně připravil Daniel Barták, jenž si na koncertu zahrál na piano. "Aranže pro smyčce jsou jenom doplněk. Původní verze skladeb jsme nepředělávali. Dan Barták přijal naši nabídku, přestože to bylo časově náročné. Pomohl nám dát také dohromady smyčcové těleso včetně dirigenta," řekl Právu zpěvák Support Lesbiens Kryštof Michal.

Jen pro ten jeden den

Čtyři dny ve studiu České televize společně zkoušeli. Pátý den se jelo naostro."Vybrali jsme písničky z desek Regeneration? a Tune Da Radio. Tímto DVD na památku jsme chtěli uzavřít tříletou etapu," konstatoval Michal.

Plán realizace živého koncertu zachyceného obrazově nosili v hlavě dobré dva roky. "Nehodláme ale tuto verzi přetáhnout na pódia a jet s ní třeba turné," přiznává Michal.

"Bylo by to cenově tak náročné, že si to nikdo nedovede představit. Nechceme to udělat ani tak, že smyčce nahrajeme na sampler. Mám strašně rád živou hudbu, mám rád vokály a nebylo by spravedlivé, aby lidi slyšeli něco, co nevidí."

Support Lesbiens si dali pozor, aby hostující smyčce nezastínily původní verze skladeb. Přitom neslouží pouze jako výplň. V tomto ohledu odvedl Barták skvělou práci: vyhnul se souboji dvou hudebních světů, naopak je spřátelil.

Komorní ladění

Je škoda, že koncert postrádá energii ve vztahu kapela - diváci. Ti byli nuceni po celou dobu sedět. Přestože jsou Support Lesbiens rocková skupina s obrovským rozmachem, nálada záznamu je poněkud chladná.

Zato obrazové ztvárnění má švih, sympatické a oživující je prolínání záběrů. Pihou na kráse jsou jen poněkud nefunkční chvilkové experimenty s vypadáváním barvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny Anděl 2003: skupina roku

Ani jedna ze skupin není mezi nominovanými nováčkem. Rockový Kabát se superúspěšnou deskou Dole v dole byl oceněn v roce 2002. Ve stejném roce získali ocenění...

Support Lesbiens nadále jenom ve dvou

Jádro skupiny Support Lesbiens, která se v posledních letech výrazně prosadila na tuzemské scéně, se zúžilo ze třech lidí na dva. Zpěvák Kryštof Michal...

Yarda Helešic byl vyhozen ze Support Lesbiens

Zpěvák Kryštof Michal a kytarista Hynek Toman ze skupiny Support Lesbiens vydali ve středu prohlášení, v němž oznámili, že se rozešli s kytaristou Yardou...

Výběr článků

Načítám