Hlavní obsah

Studenti navrhují, co s točnou v Českém Krumlově

Právo, Peter Kováč

Studenti ze tří vysokých škol architektury z Prahy, Liberce a Bratislavy navrhli, co by se dalo udělat s divadelní točnou v Českém Krumlově a výsledky jejich soutěžních projektů jsou vystaveny po 14 dní ve vstupním prostoru Fakulty architektury na pražském ČVUT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně Gabriela Pecková si prohlíží vystavené práce.

Článek

Točna je pro české památkáře letitým problémem, který se nyní dostal do finále.

„Pokud v roce 2013 neposkytneme organizaci UNESCO věrohodnou zprávu o tom, jak vyřešíme divadelní točnu v zámecké zahradě v Českém Krumlově, může město přijít o cenný statut památky zapsané na mezinárodním seznamu kulturního dědictví,“ řekla ve čtvrtek generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková u příležitosti otevření výstavy studentských prací.

Dva tucty alternativ

Podle ní všech dvacet čtyři vystavených projektů představuje možné alternativy řešení, které by vyhovovalo jak zájmům divadelníků, tak i památkářů.

Podle poslankyně Gabriely Peckové (TOP 09), která k otázce Českého Krumlova svolává i schůzi kulturního výboru Poslanecké sněmovny, by se z odborného problému nemělo stávat politické téma.

„Drážďany nedávno přišly o status kulturní památky UNESCO, ale to je hlavní město Saska, pro Český Krumlov a jeho turistickou atraktivitu by podobné rozhodnutí bylo naprosto tragické,“ řekla ve čtvrtek pro Právo Pecková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám