Hlavní obsah

Struny podzimu s Mehldauem, Garbarekem a Reevesovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Zpěvačka Dianne Reevesová, saxofonista Jan Garbarek a pianista Brad Mehldau jsou zahraničními hvězdami festivalu Struny podzimu, který se uskuteční od 19. září do 21. listopadu.

Článek

Festival Struny podzimu zahájí 19. září saxofonista Jan Garbarek s vokálním kvartetem Hilliard Ensemble v Národním památníku na Vítkově. Garbarek spojuje saxofón se středověkou duchovní hudbou.

Jeden z nejslavnějších pianistů současnosti, Brad Mehldau, se vrací do ČR už po několikáté. V jeho podání se jazz přibližuje vážné hudbě, ale také rád improvizuje. Svérázně podává i popové skladby Radiohead či Beatles.

V Praze v Obecním domě s ním vystoupí operní pěvkyně Anne Sofie von Otter a v české premiéře uvedou projekt nahlížející do světů vážné, jazzové i populární hudby, který vznikl na objednávku newyorské Carnegie Hall.

 Pocta Sarah Vaughanové

Dianne Reevesová zakončí festival 21. listopadu 2010 v Kongresovém centru Praha. Chce tam vzdát poctu svému vzoru Sarah Vaughanové. Vystoupí s doprovodem ve složení Peter Martin (klavír), Terreon Gully (bicí), Reginald Veal (kontrabas) a s Pražskou komorní filharmonií.

Poctu nahrála Dianne již v roce 2002 pod názvem The Calling a získala za ni svou druhou cenu Grammy v kategorii nejlepší jazzové vokální album.

STRUNY PODZIMU 2010 – interpreti

19. září  Jan Garbarek & Hilliard Ensemble

7. října  David Orlowsky Trio

16. října  Julia Fischerová & Milana Chernyavska

21. října  Alash

26. října  Brad Mehldau & Anne Sofie von Otter

31. října  Kayhan Kalhor & Brooklyn Rider

3. listopadu Dowland Project

7. listopadu  Reflexe 2010 (Jiří Bárta, Jana Boušková, Radek Baborák, Ludmila Peterková a další)

21. listopadu Dianne Reevesová

Zpěvačka z Akronu v Ohiu se věnuje jazzu, soulu a gospelu, je čtyřnásobnou držitelkou ceny Grammy a spolupracuje s nejvýznamnějšími jazzovými hudebníky a symfonickými tělesy (Wynton Marsalis, Chicago Symphony Orchestra pod vedením Daniela Barenboima či Berlínská filharmonie).

Reklama

Výběr článků

Načítám