Hlavní obsah

Stromboli, remasterované svědectví doby

Novinky, Stanislav Dvořák

Nově remasterovaná deska Shutdown od Stromboli vyšla u Supraphonu. Album z roku 1989 už dnes pamatuje málokdo. Je pozoruhodným svědectvím o době experimentující a také docela depresivní.

Foto: Supraphon

Stromboli

Článek

Shutdown je muzika plná art-rockových zvratů, strašidelně tajemných kytarových a elektronických zvuků i chladně vznešených vokálů. Hudba rozhodně nejednoduchá a ani trochu komerční. Z pohledu roku 2013 se může jevit temná, jenže tehdy se prostě tak hrálo a žilo - postavení rockového umělce v Československu osmdesátých let nedávalo moc důvodů k úsměvu, a to se v tvorbě muselo projevit.

Trio Pavlíček - Basiková - Veselý nemířilo do tehdejších estrád, kde vesele stepovali Korn a Vondráčková. Líbivá melodie na desce v podstatě není, zní ještě temněji než Pražský výběr.

Trojici doplňují méně známí členové (Kryšpín, Seidl, Kašpárková, Dragoun) a hosté (Vitouš, Čok). O textovou stránku se postarali Martin Němec a Michal Horáček a hodně zajímavé je především to, že texty jsou v angličtině (překlad Michael Žantovský a Ondřej Hejma), což u českých skupin v té době rozhodně neplatilo za standard. Angličtina Báry Basikové samozřejmě nezní úplně přirozeně, ale taková už byla doba a život v izolované zemi.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám