Hlavní obsah

Stín viny ulpí na každém

Novinky, Michal Procházka, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patrick Quentin patří ke klasikům americké detektivní školy, Česká televize v neděli večer uvedla již jeho třetí adaptaci, inscenaci Stín viny, pod kterou je tentokrát podepsán režisér Zdeněk Zelenka.

Foto: Jan Kaše

Nové muzeum a infocentrum v Nezdicích na Šumavě

Článek

Zápletka je jako ze života: Vyděrač a divoch Saxby (Michal Dlouhý) se snaží pumpnout dobře situovanou rodinku Hadleyových (Veronika Freimanová a Jan Šťastný) o pár tisícovek dolarů osvědčeným způsobem - svede jejich rozmazlenou a do krásy rozkvétající ratolest Alu (Barbora Seidlová), aby je vydíral. Jenže jednoho dne je lump a nápadník nalezen ve svém bytě zastřelený.

Vražda tu ovšem není jenom záminkou k rozehrání slibné a napínavé detektivní hádanky. V centru pozornosti autora (stejně jako adaptátorů) se ocitá samotná napohled výstavní, dobropočestná rodinka, v níž není nikdo bez viny, v níž je těžké žít a která se drží pohromadě za pomoci oněch drobných všedních stereotypů, iluzí, citů, nesvárů i lží.

Trochu se tu psychologizuje, třebaže povrchně. V čem si ale Česká televize tentokrát opravdu naběhla, byla výprava a kulisy. ČT dnes snad nedovede "simulovat" prostředí americké vyšší třídy, kostýmy jsou odbyté a interiéry domu Hadleyových vypadají natolik lacině, zašle a nevkusně, že by se jeden nedivil, kdyby se Hadleyovi ve skutečnosti jmenovali Handlířovi, žili v Praze a v 80. letech se živili například pouličním prodejem bonů nebo později prodejem ojetých aut.

Stín viny

Česká televize (2003), premiéra 26. října, ČT 1. Režie: Zdeněk Zelenka, scénář: Helena Sýkorová podle románu Patricka Quentina Stín viny, kamera: Vladimír Opletal

Anketa

Jaká byla inscenace Stin viny?
Zdařilá
80,9 %
Průměrná
13,2 %
Nepovedená
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 68 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám