Hlavní obsah

Steven Seagal se zdržel. Rock for People jede zatím bez něj

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Trpělivostí se museli hned na začátku vyzbrojit návštěvníci prvního dne festivalu Rock for People v Hradci Králové. Herec, bojový umělec a pro čtvrtek především bluesový zpěvák a kytarista Steven Seagal se zdržel ve Francii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Manu Chao vystoupil se skupinou La Ventura.

Článek

Podle sdělení pořadatelů Rock for People došlo k problému při odletu, a tak Seagal začátek svého koncertu, který byl naplánován na dobu krátce po devatenácté hodině, nestihl. Do České republiky by měl přiletět později a na festivalu vystoupí kolem půlnoci na menší scéně, než která pro něho byla původně nachystána.

Čtvrteční festivalový podvečer tak přišel o první hudební hádanku, tím spíš, když o Seagalových hudebních schopnostech přicházejí z různých koutů světa různé zprávy.

Hlavními hvězdami jsou skotští Biffy Clyro a Francouz Manu Chao. Biffy Clyro přijeli do Festivalparku už pozdě odpoledne. Absolvovali setkání s fanoušky, kteří je vyhráli v rozhlasových soutěžích, a o půl osmé večer uspořádali dlouhou autogramiádu. Skupina vystoupí až v noci stejně jako britský zpěvák Tom Odel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

The Tap Tap na festivalu Rock for People

Manu Chao, který hvězdou jednoho z předchozích ročníků, přijel do Festivalparku již ve středu večer na úvodní Večírek pro nedočkavé. Zdržoval se ve festivalovém baru a zahalen v kapuci působil velmi nenápadně. Svůj koncert ale začal velice energicky. On a jeho skupina ve dvacet hodin vtrhli na pódium a s prvními tóny jejich písní začalo publikum tančit. Směs world music, reggae, ska a jistě i punku má v jeho podání povzbuzující charakter.

Biffy Clyro si pamatují koncerty v ČR

Skotská skupina Biffy Clyro se dala dohromady už v roce 1995. Loni jí vyšla deska Opposite a vyprodala pražský klub Roxy. Na otázky Práva odpověděl zpěvák a kytarista Simon Neil.

  • Jde o vaši třetí návštěvu České republiky. Pamatujete si předchozí dva koncerty v Praze?

Ano, pamatuji. Poprvé, mohlo to být tak před třemi lety, to bylo to v takovém malém klubu (Lucerna Music Bar, pozn. aut.). Vůbec jsme nevěděli, co od toho máme čekat, byl to první koncert u vás. Neznali jsme zdejší fanoušky, takže jsme byli trochu nervózní. Publikum ale nakonec bylo skvělé. Podruhé jsme s nimi byli více spojení a zdálo se mi, že i lidé nás přivítali vřeleji.

  • Máte poměrně nabitou sezónu. Víte při každém koncertě, ve které zemi právě jste?

Ještě nikdy jsme sami sebe tak moc neztratili. Zatím naštěstí vždycky víme, ve které zemi a na kterém kontinentě se nacházíme. Vím, že existují takové kapely, kterým je to jedno, ale mezi takové nechceme patřit. Můžu skoro jistě říct, že teď jsme v Česku.

Pravda je, že když jsme na turné čtyři týdny a každý den máme koncert, musíme si to občas připomenout. Ale vzhledem k tomu, že pijeme častěji vodu než pivo, jsme vcelku při smyslech.

(Katarína Straková)

Ve čtvrtek odpoledne a v podvečer se na festivalu představili mimo jiné The Tap Tap, Mandrage, Divokej Bill, Imodium a spousta dalších. Hraje se na dvanácti scénách, naživo na polovině z nich. Na festivalu se promítají filmy v pobočce kina Aero, na mnoha místech se tančí. Podle prvních odhadů je na festivalu asi patnáct tisíc diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám