Hlavní obsah

Štěpán Rak představil publiku kamennou kytaru

Štěpán Rak představil ve středu pražskému publiku kamennou kytaru, unikátní nástroj, který mu loni věnoval sochař Jan Řeřicha. Zahrál na ni v Sále Martinů při křtu desky, na níž se podílel. Mramorová kytara je z jednoho materiálu geologicky označovaného jako hadec neboli serpentinit. Pouze krk a kobylka jsou klasicky dřevěné.

Článek

Svou akustickou kytaru ze zeleného mramoru zvaného Verde Guatemala vyzkoušel Rak poprvé loni na podzim. S klasickými nylonovými strunami podle něj zní jako žádná jiná, má jedinečný témbr, "neskutečné hlubiny, úžasné valéry, hraje a zpívá".

S Řeřichou se Rak poprvé setkal ve "městě rekordů" - v Pelhřimově. Hrál tam na kuriózní kytaru vyrobenou ze sirek a Řeřicha představoval kamenné housle, na které hraje Jaroslav Svěcený. Slíbil, že udělá i kytaru. Tvoří ji celokamenné tělo a kamenné výztuhy, užit je kamenický tmel. Spodní deska je složena ze dvou kusů mramoru, ozvučnice z osmi dílů o síle dvou milimetrů.

Vystoupení se konalo při příležitosti zahájení činnosti nově založeného vydavatelství a nakladatelství Amenius a křtu CD Spirála moudrosti. Firma se chce věnovat vydávání knih a CD a zvýrazňovat při tom "potřebu duchovních hodnot, kultivaci mezilidských vztahů a pochopení souvztažnosti s Universem". Titul Spirála moudrosti vznikl podle stejnojmenné knihy Jaroslavy Urbanové. Na nahrávce se podíleli Jitka Molavcová a Alfréd Strejček a kytarista Rak. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám