Hlavní obsah

Státní opera uctí ve čtvrtek památku Angela Neumanna

Právo, Vladimír Říha

Památku nejznámějšího ředitele Nového německého divadla, předchůdce Státní opery v Praze (SOP), Angela Neumanna uctí SOP několika akcemi 16. prosince. Proběhne pietní akt u hrobu Neumanna ve Strašnicích, v 17 hodin se bude konat vernisáž výstavy Pocta Angelu Neumannovi ve foyer na 1. balkóně SOP a večer bude následovat slavnostní koncert ke 100. výročí jeho úmrtí.

Článek

Orchestr bude dirigovat Oliver Dohnányi, zazpívají sólisté Anda-Louise Bogza, Christina Vasileva a Svatopluk Sem. V programu zaznějí árie z Wagnerových oper a z děl italských klasiků. „Budou to vesměs árie a předehry z oper, které Neumann v Praze uváděl,“ řekl Dohnányi, ředitel SOP.

Finanční krize

Vedení opery také oznámilo, že kvůli redukci finančních příspěvků od MK na rok 2011 bude přesunuta premiéra dvou aktovek (Sedlák kavalír, Komedianti) z června 2011 do další sezóny.

V současné době se odkládají další představení Wagnerova Tristana a Isoldy rovněž z finančních důvodů. Státní opera se musí vyrovnat se sedmimiliónovým schodkem v letošním rozpočtu.

„Ten vznikl nepřiměřenými náklady minulého vedení na dvě inscenace – Massenetova Dona Quichotta a Wagnerovu operu Tristan a Isolda,“ tvrdí Dohnányi.

Reklama

Související témata:

Související články

Wagnerova opera Zlato Rýna v MET

Především nádherným výkonem orchestru řízeného Jamesem Levinem a skvělými hlasy si získala publikum inscenace Wagnerovy opery Zlato Rýna, zahajující v sobotu...

Výběr článků

Načítám