Hlavní obsah

Startuje Aussie & Kiwi Film Fest

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divácky i mezinárodně nejúspěšnější současné snímky Austrálie, Nového Zélandu a Pacifiku představí od 1. do 6. listopadu v pražských kinech Lucerna, Atlas a Ponrepo festival Aussie & Kiwi Film Fest. Programem přehlídky filmů a kultury protinožců se v souvislosti s výročím 30 let od pádu komunistického bloku v Evropě prolíná téma svobody.

Foto: Aussie And Kiwi Film Fest

Festival zahájí film Dámy v černém.

Článek

Festival dnes ve velkém sále kina Lucerna slavnostně zahájí komediální drama Bruce Beresforda Dámy v černém, které se v Austrálii stalo diváckým hitem a získalo ceny kritiky za nejlepší ženský herecký výkon, nejlepší hudbu a kostýmy. Odehrává se v Sydney 50. let 20. století. Zdánlivě obyčejný příběh několika prodavaček v černé uniformě ukazuje výraznou proměnu země, která přijímala migranty z celého světa a čerpá z toho dodnes.

Před projekcí vystoupí aboriginská zpěvačka Jessie Lloydová s aboriginskými misionářskými písněmi, v kavárně Lucerna diváci uvidí fotografickou výstavu Havel na Novém Zélandu z Havlovy oficiální Pacifické cesty, kterou v roce 1995 zaznamenal fotograf Jiří Jírů.

Z dalších filmů návštěvníci uvidí například snímek Neutonout, oceněný na Berlinale, který představí těžký osud čtrnáctiletého Chakry z Kambodže. V touze za lepším životem odchází z rodné vesnice, brzy je ale chycen do pasti pašeráků s lidmi a prodán do otroctví na thajskou rybářskou loď.

Pozornost k ženskému elementu ve filmu poutá snímek devíti pacifických režisérek Vai. Aktuální téma ochrany životního prostředí představuje snímek s Geoffrey Rushem - Chlapec a pelikán, dále uvidíme archivní novozélandské drama Mauri a festival zakončí muzikálový příběh Narcisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám