Hlavní obsah

Špinavý trik a 12 let v řetězech vedou nominace na Zlaté glóby

• Aktualizováno

Drama z éry otroctví 12 let v řetězech britského režiséra Steva McQueena a kriminálka Špinavý trik, kterou natočil David O. Russell, dostaly nejvíc nominací na Zlaté glóby.

Foto: Sony Pictures

Bradley Cooper a Christian Bale ve filmu Špinavý trik

Článek

Oba filmy byly navrženy v sedmi kategoriích. Oznámila to ve čtvrtek v Los Angeles hollywoodská asociace zahraničních novinářů.

Špinavý trik byl inspirován skutečným příběhem špičkového podvodníka Irvinga Rosenfelda (Christian Bale), který je společně se svou obdobně vychytralou britskou partnerkou a milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adamsová) přinucen ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper), jenž se zcela vymkl kontrole.

DiMaso je s sebou strhává do světa jerseyských politických machinátorů a mafiánů, který je nebezpečný i lákavý. Jeremy Renner představuje Carmena Polita, zaníceného, ale prchlivého politika, který se ocitl v pasti mezi podvodníky a FBI. Irvingova nevypočitatelná manželka Rosalyn (Jennifer Lawrencová) by se přitom mohla stát onou příslovečnou poslední kapkou, která způsobí, že se mocné hráze intrik a podvodů definitivně protrhnou.

Foto: Fox Searchlight Pictures

Herec Chiwetel Ejiofor ve filmu 12 let v řetězech

Drama režiséra Steva McQueena 12 let v řetězech vypráví pravdivý příběh o Solomonu Northupovi, svobodném černochovi z New Yorku. Odtud byl v roce 1841 unesen na plantáž v Louisianě, kde byl zotročen a až po dvanácti letech se mu podařilo získat pomoc.

Následuje road movie Nebraska s pěti nominacemi, thriller o pirátském přepadení u somálských břehů Kapitán Phillips a vesmírný snímek Gravitace, které mají šanci uspět ve čtyřech kategoriích. Na nejlepší filmové drama byly vedle 12 let v řetězech, Gravitace a Kapitána Phillipse navrženy také britský snímek Philomena a film z prostředí formule 1 Rivalové. V kategorii nejlepší filmová komedie či muzikál se bude rozhodovat mezi futuristickou romancí Her, Nebraskou, Špinavým trikem, snímkem z prostředí finančníků Vlk z Wall Street a hudebním filmem o neúspěšném folkovém zpěvákovi Inside Llewyn Davis.

Foto: Falcon

Kapitán chladně zvládá situaci. Hlavně nestřílet.

Za herecký výkon ve filmovém dramatu jsou na Zlatý glóbus nominováni Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech), Matthew McConaughey (Klub poslední naděje), Tom Hanks (Kapitán Phillips), Robert Redford (Vše je ztraceno) a Idris Elba (Mandela: Long Walk to Freedom). Mezi herečkami se bude rozhodovat mezi Cate Blanchettovou (Jasmíniny slzy), Sandrou Bullockovou (Gravitace), Emmou Thompsonovou (Zachraňte pana Bankse), Judi Denchovou (Philomena) a Kate Winsletovou (Prodloužený víkend).

Za herecké výkony v komedii nebo muzikálu jsou mezi muži navrženi Christian Bale (Špinavý trik), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street), Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis) a Joaquin Phoenix (Her). Mezi ženami se utkají Amy Adamsová (Šinavý trik), Julie Delpyová (Před půlnocí), Greta Gerwig (Frances Ha), Julia Louis-Dreyfusová (Enough Said) a Meryl Streepová (Blízko od sebe).

Na nejlepšího režiséra je vedle McQueena a Russella navržen Alfonso Cuarón (Gravitace), Paul Greengrass (Kapitán Phillips) a Alexander Payne (Nebraska).

Na Nejlepší neanglicky mluvený film je nominováno dánské drama Hon, francouzský Život Adele, italský film Velká nádhera, francouzsko-italský snímek Minulost a japonský animovaný film Kaze tachinu. Zlaté glóby budou vyhlášeny 12. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám