Hlavní obsah

Spiegel: Češi s Vratnými lahvemi konkurují Hollywoodu

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veleúspěšný film Vratné lahve, který vstoupil do německých kin, je podle německého tisku dokladem českého filmového zázraku. Podle internetového serveru Spiegel Online dokáže česká kinematografie jako jedna z mála v Evropě konkurovat americké produkci.

Článek

Film Jana a Zdeňka Svěrákových se vyznačuje svěžím humorem a autenticitou, která vyvěrá z pomalého způsobu vyprávění vystudovaného dokumentaristy Jana Svěráka, jenž fiktivní všední den podává spíš zachycováním stavů než vývoje příběhů. Konkurence z Hollywoodu proti němu působí upotřebeně.

Sean Connery? Trochu jako Svěrák

„Hollywoodské produkce to v Česku mají těžké, těžší než ve většině jiných států Evropy,“ píše server. Dokládá to i tím, že třetina prodaných vstupenek v ČR v loňském roce byla na domácí filmy, i když ty netvoří ani desetinu uváděných snímků. V Evropě prý v tomto ohledu vykazuje lepší čísla pouze Francie. „Vratné lahve především symbolizují malý kinematografický zázrak, domácí vítězství českého filmu,“ napsal Spiegel Online.

Zdeněk Svěrák bývá v zahraničí srovnáván se Seanem Connerym. Svěrák starší však namítá: „Vždyť já nevypadám jako on. On vypadá jako já.“ Tato věta podle Spiegelu dokládá šarm, humor a ironii českého filmu, ale i jeho nové sebevědomí.

Češi rádi obyčejné lidi

"To jsou ale nanejvýš malé důvody,“ doplňuje německého recenzenta režisér Jan Svěrák a vysvětluje zálibu Čechů v „malých“ příbězích běžných lidí. Vždy, když se vrací z ciziny letadlem domů, vídá mnoho lidí čtoucích velké noviny plné „velkých příběhů“. V Praze podle něj čtou lidé malé noviny s malými příběhy.

„Teprve na straně tři stojí, že se něco přihodilo i ve světě. Česko je společností, která se vztahuje sama k sobě,“ dodává režisér údajně vůbec nejúspěšnějšího českého filmu, jenž získal divácká ocenění na festivalech v Karlových Varech, Hamburku a Chotěbuzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám