Hlavní obsah

Spejbl a Hurvínek dočasně působí v hotelu Pyramida

– PRAHA
ČTK, prch

Dvěma představeními ve středu 3. prosince zahájilo loutkové Divadlo Spejbla a Hurvínka sezónu pro pražské publikum. Působit bude až do konce roku 2009 v bývalém kině Dlabačov v budově hotelu Pyramida na Bělohorské ulici v Praze 6. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce domu v jeho dosavadním působišti v Dejvicích, kde hraje od poloviny 90. let.

Článek

Rekonstrukce má trvat právě zhruba rok. V nové sezóně však divadlo v žádném případě nezahálelo. Od září nejprve hrálo v řadě českých měst, poté vyjelo na zájezd do Německa. Ještě předtím muselo přestěhovat archív, loutky, kulisy a kanceláře.

"V kinosále hotelu Dlabačov jsme našli prostor, který nám vyhovuje a má odpovídající parametry,“ řekla před časem ředitelka této scény Helena Štáchová. Do domu v Dejvicích s někdejším kinem Svornost, který nyní projde rekonstrukcí, se tato scéna přestěhovala poté, co od roku 1945 půl století hrála v takzvaném hasičském domě na Vinohradech. Objekt byl vrácen Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska jako majiteli.

Po návratu do Dejvic by Štáchová chtěla kromě divadelního provozu zpřístupnit i loutkové muzeum. Divadlo má totiž neživých herců na 800 stovek a zatím zahálejí ve skladu.

Domovská scéna dozná značných a příjemných změn. Hlavní vchod bude z Dejvické ulice, celé divadlo bude splňovat všechny technické i bezpečnostní parametry současné náročné normy Evropské unie.

„Radost mám z bezbariérového výtahu a velké elevace, která mi v sále v této podobě chyběla. Takto bez problému uvidí na jeviště ze svého sedadla i to nejmenší děťátko,“ uvedla Štáchová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám