Hlavní obsah

Sopranovi jsou podle scenáristů nejlépe napsaný seriál všech dob

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí scenáristé sestavili žebříček nejlépe napsaných seriálů všech dob. Na první místo se dostal u nás poměrně málo známý, ale ve světě téměř kultovní seriál Sopranovi.

Foto: Profimedia.cz

Herec James Gandolfini ze seriálu Sopranovi

Článek

Sopranovi (The Sopranos) jsou mafiánská sága, která se vysílala na HBO v letech 1999-2007. Získala si kritiky i diváky, byla oceněna Zlatým glóbem a Emmy.

Hlavní postavou je mafiánský boss Tony Soprano, který zápasí s konkurencí i s problémy v manželství, s neposlušnými dětmi a jedovatou Ma. Navíc je tu synovec, který se chce stát hlavou rodiny místo něj.

Za Sopranovými skončily seriály Seinfeld, MASH či Twilight Zone. Do první desítky se dostaly také série All in the Family, The Mary Tyler Moore Show, Mad Men, Cheers, The Wire nebo The West Wing.

"Všechny ty nádherné seriály začaly ve své podstatě slovy scenáristů, kteří je vymysleli a udržely se díky dalším, kteří se k nim přidali nebo napsali vlastní epizody individuálně," uvedl prezident sdružení scenáristů Chris Keyser.

TOP 10

1. Sopránovi

2. Seinfeld

3. The Twilight Zone

4. All in the Family 

5. M*A*S*H 

6. The Mary Tyler Moore Show

7. Mad Men

8. Cheers 

9. The Wire

10. The West Wing

Seznam nejlépe napsaných seriálů byl slavnostně zveřejněn v Beverly Hills v noci na pondělí. Zúčastnili se nevýznamnější američtí televizní autoři jako Steven Bochco (Hill Street Blues), James L. Brooks (The Mary Tyler Moore Show), Vince Gilligan (Breaking Bad), Winnie Holzman (My So-Called Life), Norman Lear (All in the Family), Steven Levitan (Modern Family),  Ronald D. Moore (Battlestar Galactica) a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám