Hlavní obsah

Sommerová představí v ČT dokument o holocaustu

Právo, Michal Procházka

Dokumentaristka Olga Sommerová podnikla další historickou cestu po totalitních režimech 20. století. Snímek Sedm světel, vysílaný ve čtvrtek ve 20.00 na ČT2, líčí osudy židovských žen, jež prošly koncentračním táborem, nebo se ocitly v protinacistickém odboji za II. sv. války.

Článek

Film, jehož inspirací byla kniha Bojovaly na všech frontách, v názvu odkazuje k židovské tradici zapalovat v den Jom ha-šoa sedm svíček k uctění památky obětí holocaustu. Je tedy spíše uctivý, člověku se ohromeně tají dech nad šílenými osudy sedmi silných žen, které přežily holocaust (a někdy zažily i pozdější represi v 50. letech v Československu).

Před kamerou se po letech vrací na místa, kde se konfrontují s bolestnými vzpomínkami a minulostí, připomínanou otřesnými archívními záběry, do Osvětimi či Terezína. A my posloucháme, jak oběti prožívaly Mengeleho selekce, odloučení od blízkých, odboj a několikaletý hlad. Mezi zpovídanými je i naše přední cemballistka Zuzana Růžičková nebo 105letá Alice Herz Sommerová.

Režisérka jako pokračovatelka Špátovy formy poetického dokumentu je zkušenou rutinérkou, která se umí ptát i na děti, vnoučata, chlapy, štěstí a všelijaké tajné komůrky. A když je potřeba, zahraje dojemnou hudbu, pozdrží záběr, „spustí vodovod slz“.

Přesto z této „dílny na silné příběhy“ vyšel snímek strhující. Nakonec svědčí z první ruky o krutosti nelidské mašinérie, která člověka dohnala na kraj smrti, kdy vážil 25 kilo, v koncentračním táboře polehával téměř jako v márnici a kradl chleba pro hladové dítě. Svědčí i o nezdolnosti těch, kteří dokázali přežít nebo se postavit na odpor „vyhlazení“.

Vyslechnout taková „světla“ znamená se o něco víc přiblížit poznání, co se v době nacistického pekla vlastně stalo.

Sedm světel

Sedm světel režie Olga Sommerová, délka: 57 min. 1. května, ČT 2, od 20 hodin

Reklama

Výběr článků

Načítám