Hlavní obsah

Smrt v Benátkách ve Státní opeře Praha

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní opera Praha uvede 26. února premiéru opery Benjamina Brittena (1913 - 76) Smrt v Benátkách (1973). Tato poslední opera významného britského skladatele vznikla podle stejnojmenného románu Thomase Manna a na českém jevišti nebyla dosud uvedena.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Vodní plocha bude dominovat scéně opery Benjamina Brittena Smrt v Benátkách, kterou v české premiéře 26. února uvede Státní opera Praha (SOP).

Článek

Příběh spisovatele Aschenbacha, který líčí své okouzlení polským chlapcem Tadziem během pobytu v Benátkách, proslavilo i filmové zpracování Luchina Viscontiho z roku 1971. Britten film úmyslně nikdy nespatřil a zpracoval Aschenbachův příběh zcela odlišně do intimní podoby dlouhé monologické zpovědi spisovatele. Role Tadzia a jeho rodiny svěřil tanečníkům. Opera má 17 obrazů navazujících formou rychlých filmových sekvencí.

Brittenovu operu nastudoval ve Státní opeře Praha japonský režisér, herec a pedagog Yoshi Oida, významná osobnost světového divadla, spolupracovník Petera Brooka, autor knih reflektujících teoreticky herectví. V roli Aschenbacha se představí vynikající britský tenorista Alan Oke, britský barytonista Peter Savidge vytvoří hned sedm  postav, s nimiž se Aschenbach v opeře setkává.

Hudební nastudování je dílem dalšího britského umělce, dirigenta Hilaryho Griffithse, který se Státní operou Praha spolupracuje již delší čas a řídil zde více než 200 představení 23 operních titulů. S Brittenovou Smrtí v Benátkách se ale ve své kariéře potkává poprvé. Inscenace vznikla v koprodukci s festivalem v britském Aldenburgu, kde Britten žil a jehož byl zakladatelem, festivalem v Bregenzu, Operou de Lyon a Canadian Opera Company v Torontu. V Praze bude uvedena pouze pětkrát, kromě premiéry ještě 1., 4., 10. a 12. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám