Hlavní obsah

Smigmator v Lucerně zazpíval i klasiku

Praha

Tradiční Swingové Vánoce v sobotu večer v pražské Lucerně přinesly několik překvapení, i když to byly především svátky swingového zpěvu, hudby a dobré nálady s tím spojené. Největší překvapení připravil sám hlavní organizátor, zpěvák a moderátor večera Jan Smigmator.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Swingový zpěvák Jan Smigmator u plákátu na Swingové Vánoce

Článek

Poprvé zazpíval na přání své babičky i neswingově, klasicky, a jím podaná slavná Leoncavallova Mattinata jen s doprovodem klavíru (známý přídavek operních hvězd jako Luciano Pavarotti) zvedla publikum ze sedadel.

To byl jeden z výjimečných okamžiků večera, který měl spíše než vánoční atmosféru příchuť blížícího se Silvestra se stolovým zařízením v části sálu a s možností zatancovat si. Letošní ročník oblíbené akce, kterou vymyslel před lety Jan Smigmator jako poctu Franku Sinatrovi, měl i menší počet význačných hostů.

Vedle zpěvačky Dashi a Leony Machálkové, které patřily k hlavním hvězdám večera, se objevili cellistka a zpěvačka Tereza Kovalová a jediný host z ciziny Atila Huseyin. Zatímco první příliš nenadchla ani hrou ani zpěvem, Huseyin žijící v Londýně znělým barytonem připomněl slavné swingové „croonery“ Sinatru, Bennetta a další. Škoda, že dostal málo prostoru, přitom to byl největší objev akce.

Výborným nápadem bylo pozvání syna skladatele Jaromíra Vejvody jazzmana Josefa, který jako host zadirigoval vynikající doprovázející RTV Big Band Felixe Slováčka v nejznámějším českém evergreenu Škoda lásky zpívaném ve smíšené česko-anglické verzi.

V průběhu večera zněly známé swingové písně z per Gershwina, Berlina, Millera a dalších. Zmiňme i Smigmatorovo a Machálkové podání české jazzové klasiky S+Š Dotýkat se hvězd.

Nepříliš se povedlo jazzové zpracování českých koled, ale to snad byla jediná vada na kráse jinak skvělého večera. Swing, Smigmator a RTV Band Felixe Slováčka k sobě patří, stejně jako patří k loučení se starým rokem. V neděli se ještě pořad opakuje.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám