Hlavní obsah

Slovenská rádia odmítají hrát písničku Elánu o bulváru

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Novou skladbu skupiny Elán s názvem Bulvární krysy odmítá zařadit do vysílání hned několik slovenských rozhlasových stanic. Vedení těchto rozhlasových stanic oznámila, že rok a půl po vraždě novináře Jána Kuciaka považují text skladby namířený proti bulvárním novinářům za nevhodný.

Foto: Warner Music

Elán

Článek

„Na webu Fun rádia jsme zveřejnili klip k této písničce s tím, že je nevhodné takto vyjadřovat námitky proti práci bulvárních novinářů. Speciálně vzhledem k tomu, že na Slovensku přišel před rokem o život novinář kvůli své práci,“ cituje deník Nový čas programového ředitele Fun rádia Marka Mikúška.

Podobný názor má i nejposlouchanější slovenská rozhlasová stanice Rádio Expres. „Tuto skladbu neplánujeme zařadit do vysílání,“ reagoval PR manažer Igor Guttler.

Skandál skupiny Elán: V klipu mají fingovanou popravu novinářů

Zahraniční

Novou písničku Elánu neplánují zařadit do vysílání ani rádia Vlna, Europa 2, Anténa Rock a Rádio Jemné. K bojkotu se přidal rovněž veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS).  „Máme v plánu zařadit do vysílání jiné skladby z nového alba Elánu,“ uvedla mluvčí RTVS Erika Rusnáková. Hudební server hudba.sk oznámil, že odteď vůbec nebude psát o skupině Elán.

V klipu ke skladbě Bulvární krysy vystupuje lídr Elánu Jožo Ráž pronásledovaný bulvárními novináři a jednomu fotografovi vyrazí z rukou fotoaparát, a když se brání, dá mu ránu pěstí. Ráž si poté pozve ostatní členy kapely a řekne jim, že je čas na „deratizaci“. Maskovaní muži pak unesou čtyři bulvární novináře a Ráž na ně míří pistolí. Přistoupí k nim i Vášo Patejdl, který má v ruce stříkací pistoli, nastříká jednomu z novinářů do tváře vodu a všichni členové Elánu se tím dobře baví.

Na konci klipu se objeví nápis, že členové kapely si moc váží práce seriózních novinářů a klip je namířen proti bulvárním médiím, která se seriózní žurnalistikou nemají nic společného.

Klipem se už začala zabývat příslušná krajská prokuratura v Bratislavě. Televizi Joj to potvrdila mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová. Odborník z oblasti trestního práva Milan Ficek říká, že obsah klipu je nevhodný, ale zákon neporušuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám