Hlavní obsah

Slovenská skupina Inekafe: Křtili jsme vzduchem z trysky pro cestující

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislavská skupina Inekafe vydala na konci loňského roku nové album Právo na šťastie. Je první studiové po osmi letech. V Praze 2. února zahájí skupina česko-slovenské koncertní turné. Na otázky odpověděl zpěvák a kytarista Vratko Rohoň.

Foto: Archiv kapely

Inekafe, zleva Forus (baskytara), Dodo (bicí) a Vratko Rohoň (zpěv, kytara).

Článek

Album jste pokřtili loni 24. listopadu na palubě letadla, které jste vy sám pilotoval, ve výšce šesti kilometrů nad Popradem. Jak ten akt probíhal?

Přes naše internetové stránky jsme nabídli omezenému počtu fanoušků možnost být s novináři na tomto mimořádném letu. Odstartovali jsme v Bratislavě, v hladině nad Tatrami jsem se vystřídal s kolegou a šli jsme křtít. Album jsme pokřtili vzduchem z trysky pro cestující. Potom jsem se opět s kolegou vyměnil, vrátili jsme se do Bratislavy a tam jsme přistáli.

Právě vaše touha být pilotem byla důvodem, že jste v roce 2006 s kapelou ukončil činnost. Tenkrát jste se bál o sluch, protože pravidla pro létání vyžadují, aby byl pilot v tomto ohledu v pořádku. Před třemi lety se ale skupina Inekafe vrátila a koncertovala. Už strach nemáte?

Tohle riziko je tu stále. Snažím se na to myslet a sluch si šetřit, i proto jsme snížili počet koncertů jen na pár. Udělali jsme kompromis mezi sto třiceti koncerty ročně a ničím. Odehrajeme turné k nové desce, které začne na začátku února v Praze, a na další nepojedeme dříve než v roce 2015, když budeme slavit dvacet let. Mezitím se soustředíme na koncerty na letních festivalech.

V čem se u vás jako autora změnilo skládání písniček ve srovnání s minulostí?

V zásadě v ničem. Pokud ale jde o nové album, písničky na ně vznikaly osm let. V podstatě je to výběr toho nejlepšího, co jsem za tu dobu napsal.

Kladete dnes na své skladby jiné nároky než v minulosti?

Svým způsobem ano. Myslím si, že podstata skupiny Inekafe zůstala stejná, klademe ale vyšší nároky na aranže a zvuk. Snažíme se písničky maximálně naplnit po všech stránkách – kytarové, pěvecké, prostě po všech.

Je na albu Právo na šťastie téma, které skladby spojuje?

To album je velice emotivní a osobní. Není to deska na první poslech. Svým charakterem se liší od některých našich předešlých, které nebyly posluchačsky tolik náročné. Mám na mysli třeba nahrávku Čumil. V kontextu novinka doplňuje diskografii kapely. Kdybychom to ale vzali zjednodušeně a z druhé strany, až tak velký posun na ní není.

Reklama

Související témata:

Související články

Petr Bende: Chtěl jsem, aby bylo písničkové

Zpěvák Petr Bende vydal nové album Trojka. "Když jsme zpočátku zvažovali, jak nové album producentsky pojmeme, byl Rizzo jednou z možných variant. Chtěl jsem...

Yvonne Sanchezová: Skladby, které miluji

Zpěvačka s kubánsko-polskou krví Yvonne Sanchezová vydala své třetí album výstižně nazvané Songs About Love (Písně o lásce). Jde o záznam jejího vystoupení...

Výběr článků

Načítám