Hlavní obsah

Slovenská Pohoda s Patti Smith, Blind Boys of Alabama i Maxem Romeem

Novinky, Stanislav Dvořák

Silnou sestavou zahraničních hvězd konkuruje českým open-air festivalům slovenská Pohoda. Koná se 16. až 18. července v Trenčíně a přivítá rockerku Patti Smith, kultovní gospelový soubor Blind Boys of Alabma, kytarové Klaxons i neúnavného jamajského reggae démona Maxe Romea.

Článek

Pražské publikum mělo již dvakrát možnost vidět živoucí legendy Blind Boys of Alabama, soubor slepých černošských staříků, kteří se na sklonku života stali celebritami, hrají ve filmech a dostávají ceny Grammy.

The Blind Boys of Alabama se setkali ve slepeckém ústavu v Alabamě už v roce 1939. Původně zpívali v kostele, pak začali jezdit po Americe a vystupovali hlavně v černošských podnicích. V době nástupu rocku a moderního soulu už tradicionály tolik netáhly a Blind Boys upadali v zapomnění, ale po roce 2000, doslova na stará kolena, zažili obrovský comeback. Spousta mladých lidí znuděných komerčním syntetickým popem vyráběným na počítačích zjistila, že na gospelu opravdu něco je.

Patti Smith

FOTO: Sony Music Bonton

Symbol 70. let, zpěvačka Patti Smith, začínala psaním poezie, později přišla s kapelou Patti Smith Group, ve které hrál mimo jiné Čech Ivan Král. Kritika byla nadšena z jejich prvního alba Horses. V roce 1979 po vydání alba Wave zpěvačka skupinu na vrcholu slávy opustila a věnovala se rodinnému životu.

Až téměř po deseti letech vydává další LP Dream of Life a v devadesátých letech např. Gone Again. Jejím posledním počinem je deska poměrně experimentálních coververzí Twelve, která v roce 2007 vyvolala rozporuplné reakce kritiky. Obsahuje např. folkovou verzi Smells Like Teen Spirit od Nirvany, ve které místo elektrických kytar dominují housle a banjo, psychedelickou Are You Experienced? (Jimi Hendrix), nebo Gimme Shelter (Rolling Stones) a Midnight Rider (Gregg Allman).

Max Romeo v Praze 27. února 2008

FOTO: Jiří Vass

Za zmínku stojí i elegantně prošedivělý veterán Max Romeo, který zažil začátky reggae na Jamajce, a ve svém volném oblečku a s tváří lemovanou šedivými vousy a dredy dnes vypadá téměř jako biblický prorok.

Romeo proslul např. hity War In Babylon a I Chase the Devil, kterou si od něj vypůjčili i slavní Prodigy. S vynikající doprovodnou kapelou mladších muzikantů nedávno navštívil i Prahu a Trenčín se má rozhodně na co těšit. Přes vysoký věk Max zanechal suverénní dojem a čeští "rastové" se  dožadovali přídavků ještě dlouho poté, co opustil pódium.

Dále v Trenčíně vystoupí např. Travis, Ojos De Brujo, Basement Jaxx, Orchestra Baobab, Warren Suicide, The Whip, Hurra Torpedo, Oi Va Voi, The Aggrolites, Jape, Collegium Musicum, Tata Bojs a Ahn Trio, Vlasta Třešňák a Xindl X.

Lístky se dají jednoduše sehnat i v České republice (ticketportal.cz). Do 12. dubna stojí v předprodeji 49 eur (1476 slovenských korun). Na místě se dají pořídit za 65 eur (1958 slovenských korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám