Hlavní obsah

Slovanská epopej se po asijském turné do Národní galerie už nevrátí

Cyklus obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej bude ve Veletržním paláci v Praze k vidění do konce letošního roku. Po následném turné po asijských zemích se do výstavních prostor Národní galerie už nevrátí. Vedení Prahy hledá místo, kde plátna následně uložit. Možností je některý z historických paláců, které město vlastní, ale i diskutovaný návrat do Moravského Krumlova.

Foto: Petr Horník, Právo

Epopej v Praze

Článek

Ve hře zůstává také výstavba nových galerijních prostor na Letné, řekl radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

"Návštěvníci budou moci cyklus Alfonse Muchy zhlédnout do konce roku 2016," uvedla mluvčí galerie Tereza Ježková. "Národní galerie počítá s dalším využitím Velké dvorany pro vlastní výstavní projekty," doplnila. Ředitel NG Jiří Fajt počítá pro rok 2017 s dvoranou pro projekt, který by měl pro NG připravit čínský umělec Aj Wej-wej.

Po Asii bude putovat dva roky

Smlouva týkající se epopeje končí v únoru 2017, kdy se plátna přesunou na výstavu do Japonska a následně do Číny. Praha vyjednává o zápůjčce i s Jižní Koreou a Chicagem.

"Muchova epopej bude po Asii putovat zhruba dva roky," řekl Wolf. "Byla vytvořena pro výstavní účely, aby reprezentovala Prahu a Českou republiku, takže plátna jsou dobře připravena k cestování," doplnil.

Muchovo dílo by podle něj mohlo do metropole přitáhnout víc turistů z Asie. Nejasný je ale osud pláten po návratu z cest. "Nabízí se využití honosných paláců, jako je Colloredo-Mansfeldský, Desfourský nebo Clam-Gallasův palác," řekl radní.

Nová galerie v nedohlednu

"Možností je i nový výstavní prostor ve zvažované galerii, která by mohla vyrůst na Letné," doplnil. Realizace projektu je ale zatím v nedohlednu. Mucha Praze plátna daroval pod podmínkou, že pro ně město nechá vybudovat důstojné expoziční místo. To se dosud nestalo.

Na žádost Moravského Krumlova podle Wolfa Praha zároveň jedná o možnosti návratu epopeje na Moravu. Stěhování děl do Prahy v roce 2011 vyvolalo obrovskou vlnu nevole. Proti se postavil jak Moravský Krumlov, kde bylo Muchovo dílo vystaveno desítky let, tak vedení Jihomoravského kraje, tisíce lidí i potomek jeden z příbuzných malíře John Mucha.

Dvacet velkoformátových obrazů Alfonse Muchy znázorňuje dějiny Slovanů. Cyklus je kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám