Hlavní obsah

Slováci začínají točit film Pokoj v duši

Právo, Michal Procházka (Trenčianské Teplice)

Ambiciózní filmový projekt se středoevropským obsazením vzniká na Slovensku. Od července bude režisér Vladimír Balko točit současné drama Pokoj v duši podle scénáře renomovaného českého scenáristy Jiřího Křižana. Premiéra má být na jaře roku 2008.

Článek

"Jde o silný příběh, který je zasazen do krásné krajiny Čierného Balogu středního Slovenska, ale jenž by měl vystihovat současnou střední Evropu," představil projekt na festivalu Artfilm v Trenčianských Teplicích producent Ján Kováčik ze společnosti Forza.

Pokojem v duši se snaží poprvé prosadit na producentském poli, podle Kováčika marně sháněla Forza dobrý scénář od slovenských autorů, nakonec vyhověl až ten Křižanův Pokoj v duši.

Středoevropské obsazení

V hereckém obsazení najdete hvězdu polského filmu Roberta Wieckiewicze, známého například z historického eposu Ohněm a mečem, nebo českého herce z Divadla v Dlouhé Jana Vondráčka. "Mám v divadle čtyři slovenské kolegy, kteří hrajou v češtině. Říkal jsem jim, že někdo musí zase hrát na Slovensku ve slovenštině. Slíbili mi pomoc, budu s nimi procvičovat repliky," řekl Vondráček, který se objevil i v česko-slovenském filmu Martina Šulíka Sluneční stát.

V příběhu Pokoj v duši jde o setkání tří čtyřicátníků, jejichž přátelství přetrvalo z dětství, ačkoliv jeden je podnikatel, druhý duchovní (Vondráček) a třetí je někdejší zloděj dřeva, který se vrací z vězení. Kolem této trojice se objeví tři krásné ženy a jeden zrádce, jehož ztělesní Roman Luknár, známý i ze záporné role ve filmu Kráska v nesnázích.

Film je odvážným krokem i vzhledem k tomu, že na Slovensku se točí filmy velmi málo a slovenské publikum není na domácí produkci zvyklé chodit. Navíc jeden už gigantický celovečerní projekt o Jánošíkovi skončil neslavně a nebyl nikdy dokončen. Tak věřme, že tentokrát celá věc skončí šťastně a ne neslavně, třeba jako ten zloděj dřeva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám