Hlavní obsah

Slávek Janoušek stíhá reagovat na vývoj v hudbě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové album Nestíhám vydal po pěti letech Slávek Janoušek, který patřil k předním představitelů folkové scény osmdesátých let, jejichž koncem se také dočkal prvních desek. Celé scéně se může o byvší slávě jen zdát, ani Janoušek už alba nevydává tak často jako v polovině devadesátých let, hovoříme-li také o četných projektech, na nichž spolupracoval. To však nic nemění na skutečnosti, že nová deska Nestíhám je zdařilá.

Článek

Velká pauza umožnila Janouškovi připravit nadprůměrnou kolekci písní, v níž je několik skutečně silných skladeb, ať už je to úvodní velmi osobní zpověď Nestíhám, Rebecca o tristně anonymních chatování, smutně hravé Tři černé kočky nebo pochmurná Poslední noc ve starém bytě, v níž se Janoušek vyrovnává s úmrtím matky.

Na druhou stranu však album trochu trpí roztříštěností. Vážněji laděné Zprávy v přímém přenosu reagující na válku v Iráku a sebevražedné atentáty přicházejí po Vánocích svaté rodiny, které vyzní jedině ve štědrovečerním čase. Banální hříčka Počítaní oveček se sitárem sice může oslovit drsným humorem, ale také se až příliš vymyká.

Roztříštěnost však má i své klady, ukazuje šíři Janouškova talentu i záběru od hutkovských názvuků a krylovské noty až ke snaze reagovat na aktuální trendy. A to nejen v textu k Rebecca, kde se Janoušek přiřadil do plejády lidí snažících se vyrovnat s fenoménem internetu. Výrazové spektrum rozšířil o prvky hip hopu včetně beat boxu, o který se postaral v Uších a v Tam anebo tam MC Shad Jakub Jiříkovský.

Výslednému dojmu hodně pomohlo, že Janoušek nikdy nebyl ortodoxním folkařem. Už v osmdesátých letech se nebál sáhnout k rockovějšímu doprovodu a nejlepší písně z desky mají hodně blízko k rockovému písničkářství, které proniklo do mainstreamu. Přijatelný je i pro posluchače Chinaski, přitom však je mnohem lepší. Otázkou ale je, zda má alespoň některá z písní šanci prosadit se v éteru bez podpory velké firmy, neboť album si vydal na vlastní značce.

Agentura JAN, 48:52

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám