Hlavní obsah

Skvělá výstava Václava Špály ve Valdštějnské jízdárně

Právo, Peter Kováč
PRAHA

Připravit dobrou výstavu Václava Špály (1885-1946) se jen zdánlivě jeví jako snadný úkol, v němž organizátoři nepodstupují žádná rizika. Malíř se stal už za života klasikem, a tak se velká přehlídka může lehce zvrtnout v mrtvou bilanci tvůrce, z něhož se stal po mnoha desetiletích mramorový pomník.

Foto: Lenka Durďáková

Dobročinný bazárek Naděje v Uherském Hradišzi

Článek

Výtvarník a ředitel Národní galerie Milan Knížák a historička umění Helena Musilová přistoupili k úkolu bez upjatého respektu k velké osobnosti. Jejich záměrem bylo ukázat Špálu jako tvořivou osobnost a jeho obrazy jako živá a esteticky vibrující výtvarná díla. A z každé části expozice ve Valdštejnské jízdárně je patrné, že se jim předsevzetí zdařilo.

Výstava nabízí skvěle vybrané obrazy, které jsou navíc dobře konfrontačně postavené. Uměleckohistorický přístup se tu snoubí s estetickým citem. Je to typ výstavy, který na každém kroku otevírá divákovi oči. Škola výtvarného vidění, představující velikána zajímavě a struhujícím způsobem. Ani když si o Špálovi přečtete hromady knih, nedá vám to tolik, jako pouhá hodinová návštěva této expozice.

Špála znal důvěrně kubismus a expresionismus. Duší však byl podobný Cézannovi. Zajímala ho příroda, zátiší a portréty. Zdánlivě jednoduché motivy mu nabízely různá výtvarná řešení - tradiční i avantgardně objevná. Divák, který by však čekal jen velké modré krajiny a pestrobarevné kytky, bude překvapen. Špála ve Valdštejnské jízdárně je jiný, než jakého jsme si jej zaškatulkovali z dob, kdy reprodukce jeho notoricky známých obrazů patřily k povinnému vybavení učeben základních a středních škol. Výstava je rozhodně událostí pražské kulturní sezóny.

Václav Špála - Mezi avantgardou a živobytím

Národní galerie v Praze, Valdštejnská jízdárna

150 děl ze státních i soukromých sbírek

28. ledna - 11. září 2005, denně od 10 do 18 hodin kromě pondělí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám