Hlavní obsah

Skupiny Tábor a 58G ocenili Vinylou

Alternativní hudební ceny Vinyla letos získaly skupiny Tábor, 58G a aktivity labelu Divnosti.

Foto: Libor Galia

Skupina Tábor.

Článek

Za Desku roku zvolila skupina spřízněných kritiků, kteří cenu pořádají, aktuální album Liebe kvarteta Tábor. Porotu tvoří 26 novinářů.

Objevem roku je rapové trio 58G Tomáše Kučery alias TK27, Počinem roku jsou aktivity labelu Divnosti. Cenu Jany „Apačky“ Grygarové pro mladé publicisty mají Aneta Martínková a Radim Lisa.

„Ceny Vinyla právě završily 10. ročník. Je o to smutnější, že se ceremoniál uskutečnil bez diváků, protože jsme ocenění založili především proto, aby se zajímavé, ale mainstreamem opomíjené nahrávky dostávaly k širšímu spektru posluchačů. Hudebníkům sice nikdo nebrání, aby si v ústraní skládali a připravovali velké věci, jenže právě alternativní scéna, kde se netočí velké peníze, svou radost a zadostiučinění čerpá ze živého hraní a z kontaktu s fanoušky – nyní je však scéna ve stavu hluboké hibernace,“ uvedl za organizátory ceny Pavel Uretšlégr.

Foto: Libor Galia

Skupina 58G.

„Klubová, respektive alternativní hudba má naprosto minimální institucionální oporu. Současná literatura i umění se na vysokých školách vyučují, kdežto hudba je ve většině případů zúžená jen na klasické (vážné) formy. To platí pro teorii i praxi. Založením nové kategorie, Ceny Jany ‚Apačky‘ Grygarové pro mladé publicisty/ky chceme zdůraznit, jak důležité je o klubové hudební scéně přemýšlet, protože bez dobré zpětné vazby se jen těžko může posouvat někam dál,“ dodal za organizátory Tomáš Grombíř.

Reklama

Výběr článků

Načítám