Hlavní obsah

Skupina Disturbed: Vyznáváme individualitu, odvahu a odhodlání

Právo, Jaroslav Špulák

Americká skupina Disturbed vystoupí v úterý 23. června v Praze a zpěvák David Draiman v rozhovoru přiznal, že průlomovou deskou byla The Sickness, již vydali v roce 2000. Rozpovídal se o tom, že jej inspirovaly kapely jako Iron Maiden, Metallica nebo Queen.

Článek

Vaší zřejmě průlomovou deskou byla The Sickness z roku 2000. Předpokládali jste tehdy její úspěch?

Doufali jsme v to, ale neřekl bych, že by kdokoli cokoli předpokládal. Rozhodně jsme si dělali velké naděje a byli jsme si tou deskou jistí. Po jejím vydání jsme byli velmi vděční za to, jak byla přijata.

Na té desce je písnička Shout 2000, coververze od kapely Tears For Fears. Ovlivnila vás nějak tato kapela a hudba 80. let?

Se vší úctou k té kapele: ne. Nikdy to nebylo myšleno jako hold Tears For Fears. Stejně jako písní Land Of Confusion, kterou také hrajeme, jsme nevzdávali hold kapele Genesis. Obojí jsou to prostě skvělé písně a my jsme si mysleli, že můžeme udělat jejich silné verze. Kdykoli jsme v minulosti dělali coververze nějakých skladeb, snažili jsme se vybírat si ty, které by od nás lidé nečekali a pak jsme je nahráli po svém.

Jaká hudba vás inspiruje?

V obecné rovině nás stále ovlivňují klasické metalové kapely Iron Maiden, Metallica, Queen. Z novějších by se jich také pár našlo. Jsem velký fanoušek Lamb Of God. Líbí se mi jejich nová deska. Hodně mě bralo album The Way Of The Fist od kapely Five Finger Death Punch. Mám rád Skindred a je tu jedna kapela, jmenuje se Art Of Dying, která vydá desku až v létě, ale je velice dobrá. Hraje melodický rock s atmosférou skladeb kapely Alice In Chains.

S některými nahrávkami jste se dostali až na špičku americké hitparády. Je těžké staré pozice obhájit?

Nejde o to se na té pozici držet. Naopak si myslím, že máme ještě hodně prostoru, kam můžeme růst. Koukněte na Metalliku a AC/DC, to oni jsou na vrcholu. My máme ještě kus cesty před sebou.

Věříte, že se vám podaří dostat se na úroveň uvedených kapel?

Nikdy nevíš. Dneska je jiná doba, hudební trh se dost změnil a já bych řekl, že je těžší se na tuhle úroveň dostat. Je to doba přeměny a nikdo neví, jak to bude vypadat za pár desítek let.

Ve vašich písních jsou i politická témata. Co z této oblasti vám momentálně nejvíce leží na srdci?

Asi ekonomika. Tu teď prožívá každý, protože ta má celosvětový dopad. Je tedy první na seznamu. Ale jsou tady samo- zřejmě další věci: energetické krize, postupující devastace životního prostředí, stále pokračují války. Těch témat rozhodně není v dnešní době nedostatek. Stačí zapnout zprávy.

Turné, v jehož rámci přijedete zítra do pražského klubu Roxy, jedete k loňské desce Indestructible. Jak bude váš koncert v Praze vypadat?

Měl by to být posilující zážitek, který divákům dodá pocit síly. Naše koncerty jsou agresivní, rytmické, melodické. Budete odcházet s hlavou plnou melodií. Obecně řečeno vyznáváme individualitu, odvahu a odhodlání čelit všemu, co vás potká.

Reklama

Výběr článků

Načítám