Hlavní obsah

Šímův obraz se začne dražit na 28 miliónech

Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nejvyšší letošní vyvolávací cenu 28 miliónů korun se bude 21. října v aukci nabízet obraz Josefa Šímy s názvy ML (Vejce, Obraz, Rovnováha, MZ) z roku 1927. Společnost 1. Art Consulting dnes zahájila předaukční výstavu, na které obraz, který se již jednou na českém trhu dražil, představuje.

Foto: ČTK

Na snímku je galerista Jiří Rybář, v pozadí obraz Josefa Šímy "Vejce" s vyvolávací cenou 28 milionů korun.

Článek

V nabídce jsou také díla Františka Kupky, Mikuláše Medka, Zdeňka Sýkory, Emila Filly, Milana Grygara, Jiřího Koláře nebo Evy Kmentové.

Šímův obraz ML je kandidátem na dosud nejdražší dílo letošního roku. Na českém aukčním trhu se přitom objevil již před 14 lety, kdy byl vydražen za 6,7 miliónu korun. Šlo nejen o nejdražší obraz roku a o Šímovo autorské maximum, ale o zcela bezprecedentní částku. V roce 2000 Galerie Kodl vydražila Fillovy Zlaté rybičky za 7,3 miliónu korun bez aukční přirážky, ale žádný další obraz od té doby nebyl dražen takto vysoko. I Kupka tehdy stál maximálně kolem pěti milionů korun.

Po 14 letech se Šímovo dílo ML nabízí za cenu více než čtyřikrát vyšší. Malířův stávající aukční rekord má od podzimu 2016 hodnotu 28,8 miliónu korun. I kdyby se obraz ML prodal za vyvolávací cenu, bude jeho cena včetně provize 32,7 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám