Hlavní obsah

Síla skla v Tančícím domě

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí začala v pražském Tančícím domě výstava Křehká krása skla, která trvá do 11. října. Třetí ročník projektu aukčního domu Dorotheum si klade za cíl představit díla našich významných sklářských tvůrců napříč generacemi. Expozice je složená z pěti desítek prostorových objektů vytvořených vesměs z ateliérového skla.

Foto: katalog výstavy

Elegantní jaguár od Vladimíry Klumparové z taveného skla.

Článek

Dramaturgie letošního ročníku se zaměřila většinou na nejaktuálnější autorskou tvorbu. Některé objekty vznikly jen před pár týdny, jiné exponáty byly vytvořeny speciálně pro tento projekt. Na výstavě najdeme práce Jaroslavy Brychtové, Stanislava Libenského či Reného Roubíčka. Zastoupeni jsou také jejich významní souputníci Václav Cigler, Pavel Hlava nebo František Vízner.

Z dílny Václava Ciglera pochází objekt Model skleněné architektury. Geometrický abstraktní objekt si pohrává s lomem světla v prostoru. Když návštěvník přistupuje k dílu z různých stran, pokaždé se mu zlatavý hranol jeví v poněkud odlišném barevném odstínu.

Foto: katalog výstavy

Václav Cigler, Model skleněné architektury.

S oblými tvary naopak pracuje Pavel Trnka. Jeho objekt Rezidence světla využívá optických kvalit křišťálového skla.

Inspirace mytologií

Jaguar Vladimíry Klumparové představuje už regulérní skulpturu. Elegantní objekt z temně nahnědlého taveného skla má velmi ladné křivky. Tvůrkyně se při jeho vzniku inspirovala mimo jiné i mexickou mytologií, ve které má jaguár velmi zásadní roli coby představitel bystrosti a moudrosti.

Klenotem expozice je svítidlo And Why Not!-Uranium od Reného Roubíčka. Je složené z bílých a zelených trubek, které se volně pohybují v prostoru a díky tomu odrážejí světlo do okolí.

Den po ukončení výstavy, tedy 12. října, se od 19 hodin koná v Tančícím domě aukce. Mezi nejvýraznější položky dražby patří skulptura Jaguar, jejíž vyvolávací cena je pět set tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám