Hlavní obsah

Sheldon má problém. Kvůli jeho ukolébavce žalují seriál Big Bang Theory

Novinky, Stanislav Dvořák

Slavný seriál Big Bang Theory (Teorie velkého třesku) pronásleduje poněkud bizarní žaloba kvůli tomu, že se v něm zpívala kraťoučká ukolébavka Soft kitty, warm kitty (Měkká kočička, teplá kočička) bez povolení autora.

Článek

Dcery učitelky, která ukolébavku před mnoha lety napsala, žalují společnost CBS a několik dalších. Ellen Newlin Chaseová a Margaret Chase Perryová prohašují, že neměly právo písničku použít. A konkrétně ve slavném seriálu zazněla „Kočička” skutečně mnohokrát, většinou ve scénách, kde se snažila postava Penny uklidnit pošahaného fyzika Sheldona Coopera.

Autorka, jež zemřela už před jedenácti lety, pracovala celý život ve školce v Alsteadu (stát New Hampshire). Písničku zpívala dětem už od 30. let minulého století. Dílko je v podstatě primitivní, nicméně dosáhlo jisté popularity a komerčně se hodně  využívá. Text se dává třeba na trička, na peněženky nebo na hračky.

Foto: CBS

Jim Parsons

„Text Kočičky patří k nejznámějším a nejpopulárnějším prvkům seriálu Teorie velkého třesku... stal se symbolem seriálu a charakteristickým rysem,” tvrdí právníci obou žen.

Právníci společnosti Warner Bros. Entertainment před použitím písničky kontaktovali Willis Music Co., malou společnost, která vydala Kočičku v knize Písničky pro školky, a požádali o povolení k užití. To ale zřejmě nestačí. Willis Music Co. se totiž nezeptala dědiců autorky, i když je v knize jasně napsáno, že písničku napsala a má na ni práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám