Hlavní obsah

Shakespearovské slavnosti v česko-slovenském duchu

Právo, Radmila Hrdinová

Premiérou dramatu Richard III. s Jiřím Langmajerem v titulní roli se veřejnosti ve středu otevírají Letní shakespearovské slavnosti, jejichž mediálním partnerem je deník Právo. Inscenace se kromě Prahy bude hrát i v Brně a Ostravě. Naplánováno je čtyřicet představení.

Článek

Diváci budou mít šanci porovnat dvě verze slavné Shakespearovy historické tragédie. Kromě české uvidí i inscenaci slovenských divadelníků. Richard III. s Robertem Rothem v úloze krutého vládce se bude hrát na scéně pražského Nejvyššího purkrabství od 27. do 29. července. Oba představitelé Richarda III. se těší, že uvidí v této roli svého kolegu.

„Režisér Martin Huba dokáže tlumočit velké věci ve velkém stylu. A když k tomu má solitér, jakým je Jirka Langmajer, pak je to ideální půda pro inscenování Richarda III.,“ domnívá se Roth. Jiří Langmajer zase říká: „Už kvůli Robovi se půjdu na kolegy určitě podívat.“

Nová komedie Marná lásky snaha

Českou premiéru bude mít v Brně 20. července i slovenskočeská inscenace komedie Dvaja páni z Verony s Martinem Zounarem a Soňou Norisovou v hlavních rolích a v režii Petera Mankoveckého. Jak potvrzuje ředitel festivalu Michal Rychlý, spolupráce mezi českými a slovenskými divadelníky na slavnostech dobře funguje. „Za všemi letošními premiérami stojí výborní slovenští režiséři,“ říká.

„Vedle Martina Huby, který nastudoval Richarda III. s českými herci v Praze, a Mariána Pecka, jenž stejný titul připravil se slovensko-českým obsazením už loni v Bratislavě, je to ještě Ondrej Spišák, režisér nové komedie Marná lásky snaha, připravené na tuto sezónu s ostravskými herci.“

Na Marnou lásky snahu se po ostravských divácích mohou těšit i v Praze a Brně. Na programu budou, kromě dalších titulů, ještě dvě dvojjazyčné inscenace – Oko za oko a Antonius a Kleopatra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám