Hlavní obsah

Shakespearovské slavnosti budou na pěti místech

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pěti místech představí letos své inscenace Letní shakespearovské slavnosti (LSS). V Praze je již 26. června zahájí obnovená premiéra Othella s Martinem Zahálkou v titulní roli a Zuzanou Vejvodovou coby Desdemonou, novinkou je obsazení Martina Stránského do role Jaga.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Tříska se vrátí na Pražský hrad jako Kaliban v Shakespearově Bouři, kterou přeložil Martin Hilský.

Článek

První pražskou premiérou bude 8. července Komedie omylů v režii Ivana Rajmonta, kde roli dvojčat vytvoří vždy jeden herec – sluhy Filip Rajmont a pány Martin Pechlát. „Je to nádherná fraška s vážnějšími tématy, jako je identita, iluze, navíc má i velký emocionální náboj,“ tvrdí o Komedii omylů překladatel Martin Hilský.

V Praze se objeví i česko-slovenské inscenace komedie Sen noci svatojánské v režii Ľuba Pauloviče, která měla loni premiéru v Bratislavě, a Jak se vám líbí režiséra Emila Horvátha s Mariánem Labudou.

Na začátku srpna se na Pražský hrad vrátí na čtrnáct večerů Bouře s Janem Třískou v roli Kalibana. Začátkem září bude na Hradě hostovat inscenace Smím prosit, lady? Macbeth, kterou v netradiční tanečně pohybové podobě nastudoval Martin Huba v brněnském Divadle Husa na provázku.

Komedie omylů se bude hrát i na novém působišti LSS, na Slezskoostravském hradě v Ostravě. A to v režii Petera Gábora a obsazená herci ostravských divadel. Jen po dva večery zahraje v Ostravě Richarda III. polský Teatr Ludowy z Krakova, kde titulní roli ztvární známý filmový herec Jerzy Stuhr. V Brně a Košicích se bude hrát Kupec benátský s Boleslavem Polívkou, v Bratislavě bude mít premiéru Antonius a Kleopatra v režii Michala Vajdičky, jež se v Česku objeví až příští léto.

V Praze se bude hrát opět na dvou scénách, na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu, kde je letos omezená kapacita 520 číslovaných míst, a na nádvoří Lichtenštejnského paláce na HAMU. I letos doprovodí divadelní představení výstava Maximální fotografie ze sbírky generálního partnera PPF, tentokrát z ateliéru Václava Chocholy. Více na www.shakespeare.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám