Hlavní obsah

Sex, drogy, Masaryk. Rodenův Jan Masaryk bude tak trochu rocker

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako osobnost, ve které se pere duše umělce a rebela s úředníkem, pojali scenáristé Alex Königsmark a Petr Kolečko, režisér Julius Ševčík a herec Karel Roden československého diplomata Jana Masaryka v novém filmu.

Teaser Masaryk - opravaVideo: Bioscop

 
Článek

Jan Masaryk, syn prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, byl vyslancem v Londýně, ministrem zahraničí v londýnské exilové vládě, ve vládě Zdeňka Fierlingera a ve vládě Klementa Gottwalda. Když v únoru 1948 nechtěl jako ostatní ministři odstoupit, za záhadných okolností zemřel po pádu z okna.

První ukázka z filmu Masaryk prezentovaná ve čtvrtek v Praze připomínala ze všeho nejvíc seriál Vinyl o americké rockové scéně 70. let. Masaryk tam sjede „lajnu koksu“, pokračuje divokým sexem s blondýnou a mezitím trochu řeší politiku. Podle filmařů „žil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta“.

Film se zaměřuje hlavně na dobu těsně před II. světovou válkou, kdy už byl známým politikem na vrcholu kariéry a pobýval hlavně ve Velké Británii. Byl psychicky velmi komplikovaný, sebedestruktivní. Na jednu stranu chytrý a zábavný  řečník a milovník života, na druhou stranu podle scenáristů hledal únik před svým slavným jménem a odpovědností v hýřivém životě, alkoholu, drogách a sebetrýznění. V jednu chvíli na několik měsíců úplně zmizel.

Foto: Bioscop

Plakát filmu Masaryk

„Můžu říct, že mě to (scénář) vůbec nepřekvapilo, něco jsem o něm četl, něco slyšel, takže bylo přirozené, že Jan Masaryk je takový, jak je ztvárněn v tom filmu,“ řekl ve čtvrtek Oldřich Kaiser, který hraje Edvarda Beneše.

Také představitel Masaryka Karel Roden je přesvědčen, že „takhle to bylo“. Nechtěl však o filmu moc mluvit, jen připustil, že Jan je mu bližší než TGM, kterého už hrál ve filmu Zločin v Polné.

Režisér Julius Ševčík k tomu uvedl: „Já jsem tu politiku dost studoval a bylo to tehdy stejné jako dnes, otázka je jen chování konkrétních osobností. Politický pragmatismus, technický  přístup k moci… tehdy to bylo taky divoký, byl tam i lobbisti, i když se tomu tak neříkalo.“

V roli osudové ženy Masarykova života Marcie Davenportové se představí Arly Jover (The Lookout, Blade). Jeho lékaře Steina zahrál přední německý herec Hanns Zischler (Sils Maria, Mnichov) a v dalších rolích se objevují Eva Herzigová, Jiří Vyorálek či Paul Nicholas. Do českých kin Masaryk vstoupí 9. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám