Hlavní obsah

Seriál Hra o trůny skončil. George R. R. Martin slibuje jiný

Právo, Kristýna Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynuly tři měsíce od chvíle, kdy světlo světa spatřila poslední epizoda nejproslulejšího seriálu stanice HBO. Na obrazovkách se poprvé objevil před osmi lety pod názvem Hra o trůny a od té doby získal rekordní počet cen Emmy. Slavná fantasy sága, která se jmenuje Píseň ledu a ohně, po osm let takřka věrně kopírovala knižní předlohu autora George R. R. Martina.

Foto: ČTK

George R. R. Martin pracuje na svých knihách dál.

Článek

„Těžko se mi věří, že je konec, abych byl upřímný. Všechny ty roky uplynuly mrknutím oka,“ napsal Martin krátce po odvysílání posledního dílu.

Vytvořil svět, v němž své místo mají draci, králové, válečníci, mystické bytosti a prastaré rody. Všemi prorůstá síť intrik, rodinných spiknutí, milostných zápletek a nejasných hranic mezi dobrem a zlem.

Děj se odehrává v zemi Westeros, která přítomností šlechtických rodů a časté brutality připomíná dobu pozdního středověku. Samotná Hra o trůny byla inspirována skutečnými událostmi v historii, konkrétně válkou růží, která určila budoucí dění v Anglii.

Tvůrci seriálu David Benioff a D. B. Weiss úzce spolupracovali s autorem na ději, zápletce a délce celého cyklu. Četli jeho knihy a byli jimi nadšeni. Všechna jeho přání ale bohužel splnit nemohli. Stejně tak to je i s publikem, jehož vysoká očekávání vedla k pobouření nad urychleným koncem. Petice za přepsání celé osmé série je na internetu stále aktuální, Martin tím však není znepokojen.

„V porovnání s devadesáti sedmi procenty ostatních seriálů byla Hra o trůny nesmírně věrná knižní předloze. Ne však úplně, to ani být nemůže, jinak bychom natáčeli dalších pět let,“ konstatoval Martin v rozhovoru pro 60 Minutes.

Na své webové stránce také uvedl, že televizní adaptace a jeho knihy jsou dvě rozdílná díla, která nesdílejí stejné prostředky vyprávění. Stále mu však ještě zbývá napsat dvě knihy a Píseň ledu a ohně dokončit. Knižní finále údajně bude podobné, ale obsáhlejší.

Přes všechna nenaplněná očekávání fanoušků, internetovou kritiku a frustraci je Hra o trůny stále jedním z nejúspěšnějších knižních a seriálových příběhů na světě. Pokračování se sice nedočkáme, ale v rozhovoru pro The Guardian Martin slibuje nový seriál ze světa Hry o trůny odehrávající se dlouho před příběhem Písně ledu a ohně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám