Hlavní obsah

Senzační výstava o Marilyn Monroe

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jízdárně Pražského hradu byla otevřena výstava o nejslavnější hvězdě Hollywoodu Marilyn Monroe, hrdince filmů Někdo to rád horké a Páni mají radši blondýnky. Jde o reprízu expozice, kterou před několika roky s úspěchem hostilo ve Florencii Muzeum Salvatora Ferragama.

Foto: Petr Horník, Právo

Z pražské výstavy Marylin

Článek

Ital Ferragamo ručně šil pro Marilyn boty, které herečku malé postavy (měřila 1,6 metru a v průměru vážila 53 kg) činily o deset centimetrů vyšší. Speciální podpatky pro Monroe si Ferragamo nechal dokonce patentovat.

Výstava je úžasná. Nabízí nejen osobní dopisy a smlouvy s producenty, stovky občas i velmi odvážných fotografií, ale také desítky bot a kostýmů nejslavnějších značek. O genezi akce řekla kurátorka a ředitelka Muzea Ferragamo Stefanie Ricciová: „Nejprve jsme hledali celý šatník Marilyn Monroe, který byl rozprodán v roce 1990 v newyorské aukční síni Christie’s, u sběratelů jsme narazili i na řadu cenných dokumentů, písemností, fotografií a dopisů. To nás inspirovalo k výstavě.“

Sláva i deprese

Expozice představuje jak skutečný příběh ženy, která prožívala opojnou slávu i hluboké deprese, tak  velkolepou legendu o mediální hvězdě, stylizované fotografy a režiséry do nadčasového estetického ideálu. Perfektně to v Jízdárně Pražského hradu dokládají fotografie herečky konfrontované s originály italské renesance, mezi které patří i jedinečná Léda s labutí, skvostné dílo žáka Leonarda da Vinciho, které speciálně pro Prahu zapůjčila slavná florentská Galleria degli Uffizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Výstava Marylin

Jen sám tento obraz, věrně reprodukující  ztracený originál, nabízí mnohem větší zážitek, než jakým byl nedávno na Zbirohu s humbukem představený údajný Leonardův autoportrét. Nechybějí ani slavné grafiky od Andyho Warhola, které doplňují kolekci, jež ukazuje, že Monroe se pro umělce pop-artu stala velkou a vděčnou inspirací.

Výstavu pořádá Správa Pražského hradu a společnost Armentano ve spolupráci s Museem Salvatora Ferragama. Na organizaci se podílí i Jan Třeštík, proslulý před lety aférou s pokusem o nelegální vývoz obrazu Pabla Picassa do Švýcarska. Podle sdělení tiskového mluvčího Pražského hradu Davida Šebka si jeho pomoc vyžádala přímo společnost Armentano. Výstava bude otevřena do 20. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám