Hlavní obsah

Senátní mediální komise doporučila schválit diginovelu

Právo, jp

Senátní mediální komise doporučila v úterý Senátu, aby se novelou zákona o přechodu z analogového na digitální televizní vysílání vůbec nezabývala a rovnou ji schválila bez diskuse.

Článek

"Cítím, že zákon nesmí jít zpátky do Sněmovny, nebo by nastal tvrdý boj a jestřáby by lítaly a nosily holubičky," řekl v diskusi senátor Adolf Jílek (KDU ČSL) v zjevné narážce na početnou skupinu mediálních lobbistů bojujících o další a další výhody především pro soukromé televize.

Předseda komise Jiří Oberfalzer (ODS) se domnívá, že pozměňovací návrhy, které přijala Sněmovna, diginovele na kvalitě nepřidaly. Oberfalzer měl výhrady například k tomu, že peníze, které Česká televize v budoucnu vybere za reklamu, budou použity na příliš mnoho účelů. Uvítal by, kdyby se z peněz za reklamu financovala především výstavba veřejnoprávního multiplexu (digitální vysílací sítě).

V diskusi přišla řeč i na televizi Primu a její nucené sdílení kmitočtů s některými regionálními stanicemi."Prima si může už teď zažádat o kompenzační licenci a podle ní digitálně vysílat to, co vysílá teď, ale bez regionů, a tu původní licenci nechat ležet," padl návrh od náměstka vnitra pro informatiku Zdeňka Zajička.

Mediální rady ať volí Senát a Sněmovna

Senátoři z mediální komise už netrvají na tzv. trojnožce, tedy aby členy Rady České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře volila stejným poměrem Sněmovna, Senát a prezident republiky. Návrh se netýká Rady pro rozhlasové a telelvizní vysílání a Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Senátorům teď stačí dvojnožka, tedy u patnáctičlenných rad ať volí Sněmovna každé dva roky tři členy a Senát dva členy, u devítičlenné rady ČTK nechť volí Sněmovna šest a Senát tři členy. Návrh zazněl na úterní mediální komisi Senátu a byl doporučen plénu.

Senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) má však pochybnosti o navrženém principu přímé odpovědnosti. "Není logické vázat odvolání člena rady na schválení výroční zprávy toho kterého média. Jednak začnou příslušní lidé psát výroční zprávy tak, aby se nám zalíbily a ne, aby byly objektivní a ukazovaly na problémy. A nebo naopak může být neschválení zprávy truc podnikem, když se nám z jakýchkoli důvodů něco na radě nebo médii nebude líbit," upozornila Gajdůšková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám