Hlavní obsah

Šéf České filharmonie Darjanin se brání případnému odvolání

Právo, Vladimír Říha

Na mimořádné tiskové konferenci České filharmonie ve čtvrtek v pražském Rudolfinu se vyjádřil generální ředitel ČF Vladimír Darjanin ke svým sporům s ministerstvem kultury a ministrem Václavem Riedlbauchem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Darjanin

Článek

„Spekulace o mém odvolání jsem zachytil z MK a od některých diplomatů na ministerstvu zahraničních věcí,“ prohlásil v úvodu Darjanin, který představil i nového mediálního zástupce ČF Jiřího Hrabovského. V pátek se má Darjanin sejít na schůzce s Václavem Riedlbauchem, ale podle Františka Zborníka z MK se žádné dovolání nechystá.

„Mluvil jsem s ministrem ve středu večer a nic takového neplánoval,“ prohlásil Zborník na tiskovce, kde byl mezi novináři a členy orchestru, kteří zaplnili kavárnu Rudolfina.

Schůzka se má týkat hodnocení Darjaninovy práce a výtek MK ohledně některých ředitelových aktivit, kterými je podle ministerstva ve střetu zájmů. Darjanin vedle ČF totiž vede i festival Dvořákova Praha konající se vždy v létě v Rudolfinu. Dále je stále ve vedení několika firem působících v kultuře.

„Dal jsem si udělat právnický rozbor a ve střetu nejsem,“ tvrdí Darjanin. „Mám pouze oznamovací povinnost a tu do 30. 6. 2010 splním,“ dodal. Dvořákova Praha podle něj vydělává ČF tři miliony ročně.

Dalším jádrem sporu mezi Darjaninem a MK jsou výsledky dvou auditů, které nechal provést po svém nástupu do funkce v září 2009 - jeho předchůdcem v ČF byl právě Václav Riedlbauch. „Oba audity zjistily závažná pochybení v hospodaření ČF v době, kdy ji vedl Riedlbauch,“ konstatuje Darjanin. „I kdyby mne odvolal, nezbaví se své odpovědnosti za finanční propad. Ten mi nechal jako kostlivce ve skříni,“řekl Darjanin.

Za Darjanina se postavil orchestr a odbory. Iniciovaly dopis premiérovi Janu Fischerovi s peticí na podporu ředitele. „Stávku ale nepřipravujeme,“ prohlásil zástupce odborářů Jiří Řehák. „Za vedení Darjanina začaly kroky vedoucí k větší prestiži orchestru doma i ve světě,“ chválí ředitele Jan Brožková z umělecké rady ČF.

Podle zjištění Práva se však v ČF připravují i některé kontroverzní kroky. Z místa koncertního mistra byl sesazen na doporučení umělecké rady houslista Bohumil Kotmel a má být i zrušena Síň Jana Kubelíka na balkoně Rudolfina a poskytnuta komerčním účelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám