Hlavní obsah

Se zpěvákem Pavlem Novákem se přišly rozloučit tisíce lidí

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

Několik tisíc lidí přišlo ve středu odpoledne vzdát poslední hold do Městského domu v Přerově zdejšímu rodákovi, zpěvákovi, skladateli, textaři, hudebníkovi a spisovateli Pavlu Novákovi (64). Autor dodnes nestárnoucích hitů Chodím, Malinká, Nádherná láska, Déšť, Chci zapomenout, Vyznání či Pihovatá dívka, který byl jednou z legend českého big beatu, podlehl 11. února rakovině prostaty, s níž statečně bojoval od roku 2000.

Foto: Oldřich Pícha , ČTK

Pavel Novák

Článek

V Městském domě, kde Novák v minulosti častokrát vystupoval, se nejprve uskutečnil smuteční obřad pro rodinu, blízké přátele a pozvané hosty. Zněly přitom známé Novákovy písně a na plátně běžely snímky z jeho života.

Na známého zpěváka zavzpomínali osobně jeho syn Pavel, hudební skladatel, zpěvák a textař Jaroslav Wykrent a přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Na závěr zazněl mohutný aplaus.

„Pavel byl můj dlouholetý kamarád. Myslím si, že by mohl být příkladem všem jako člověk, který se dokázal poprat s problémy,“ řekl novinářům Wykrent. „Budu vždy na něj vzpomínat jako na velkého bojovníka, s nímž mě kromě přátelství pojila v poslední době i stejná nemoc Zpíval jsem mu i na jeho padesátinách,“ svěřil se Právu zpěvák Láďa Kerndl, který byl také mezi smutečními hosty, stejně jako například skladatel Richard Pogoda.

Mnohé lidi jeho písně provázely od dětství

Po oficiálním smutečním obřadu začal pod jevištěm, na němž byla rakev s Pavlem Novákem, proudit nekonečný had lidí. Mnozí z nich svírali v rukou kytice, které kladli pod katafalk.

:. Velké množství fanoušků a přátel se přišlo ve středu naposledy poklonit zpěvákovi Pavlu Novákovi.foto: Právo/Miloslav Hradil

 „Pavlovi písničky mě provázely od dětství. Měl jsem ho rád také jako citlivou osobnost s naprosto čistou člověčinou v krvi. Miloval své rodné město a rozdával do poslední chvíle radost a optimismus. Bude mi tady chybět,“ svěřil se Právu padesátiletý Přerovan.

Vystudovaný učitel se na hudebním pódiu poprvé objevil už v roce 1961, kdy začal zpívat s jazzovým souborem Dixiland Přerov. Koncertoval v Německu, Francii, USA, Austrálii, Polsku, Mongolsku, Jugoslávii, Belgii, Kanadě i Austrálii.

Složil na 700 písniček, napsal dva tisíce textů a vydavatelství Panton mu dvakrát udělilo Zlatý štít. V roce 1967 byl třetí v anketě Zlatý slavík. Získal Bratislavskou lyru, Děčínskou kotvu i několik zahraničních cen. Byl autorem několika knih pro dospělé i děti.

Přes nemoc zpívala dál

V posledních letech si Novák určitě zasloužil obdiv i za to, jak dokázal bojovat s těžkou chorobou. Jel přitom pořád na plný plyn, i když byl zdánlivě v ústraní, bez většího zájmu médií. Ročně absolvoval přes šest set vystoupení nejen pro dospělé, ale i děti, jimž se zejména v minulých dvaceti letech věnoval zvlášť intenzivně.

V roce 2007 získal Novák Cenu Olomouckého kraje za celoživotní přínos v oblasti kultury. „Snažil jsem se vždy lidem rozdat to, co jsem dostal darem od pánaboha, a myslím, že právě to bylo oceněno. Kdybych si ten dar nechal v sobě, bylo by to špatný,“ svěřil se tehdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám