Hlavní obsah

Sběratelé stahují obrazy z muzea Andyho Warhola

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Několik soukromých sběratelů stáhlo koncem roku 2009 své obrazy z Muzea Andyho Warhola v Medzilaborcích. Jedná se o 25 velmi cenných obrazů a hrozí, že muzeum přijde i o další exponáty.

Článek

Rodina světoznámého představitele popartu pochází z obce Miková u Medzilaborců na východním Slovensku. Bylo velkým úspěchem, když se před několika lety podařilo otevřít stálou expozici Warholových děl právě v Medzilaborcích.

Sběratelé, kteří muzeu svěřili své obrazy, dlouhodobě kritizovali, že budova není v dobrém technickém stavu, střecha zatéká a obrazy mohou být poškozeny. Majitelé obrazů odebrali díla z muzea paradoxně právě v čase, kdy se podařilo střechu opravit.

"Budova potřebuje celkovou rekonstrukci. Léta zatékala střecha, byl problém s topením," upozorňuje jeden z majitelů obrazů Miroslav Mihaľ. Právě on založil v košickém hotelu Múza soukromou galerii, kam své obrazy přemístil.

Předseda Společnosti Andyho Warhola Michal Bycko přiznává, že střecha zatékala téměř dvacet let. Věří však, že muzeum, které ročně navštíví 17 tisíc obdivovatelů díla Andyho Warhola, bude dále úspěšně fungovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám