Hlavní obsah

Sametová a pak rock´n´roll. Výstavy se stěhují z muzea na internet

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objekty Národního muzea jsou sice zavřené, ale jeho pracovníci už otevírají virtuální výstavy na internetu. První jsou výstavy Sametová revoluce – Říká se jí sametová a Labyrint informací a ráj tisku.

Foto: nm.cz

Sametová revoluce

Článek

Sametová revoluce nabízí třeba originální transparenty a další předměty z roku 1989. Vývoj v dalších šesti měsících roku 1990 ukazuje neuvěřitelně dynamickou dobu.

V příštích dnech budou otevřeny výstavy Račte vstoupit do divadla, Import / Export / Rock´n´roll či Doma na Sibiři. Národní muzeum postupně plánuje virtuálně otevřít všechny aktuální výstavy a poté začít on-line pořádat i nové. Vše najdete na www.nm.cz.

Připravují se také speciální edukativní projekty pro děti a mládež. On-line výstavy jsou kvůli vysokému rozlišení optimalizovány pro stolní počítač nebo notebook. Na mobilních platformách je nelze prohlížet. Nejlépe fungují na prohlížeči Chrome a v nastavení je třeba mít povolen JavaScript.

„Prakticky okamžitě po rozhodnutí, že musí být muzeum uzavřeno, jsme s kolegy dostali úkol, který se zároveň stal velikou výzvou. Začali jsme připravovat možnosti online prezentace našich sbírek. Jsem rád a hrdý, že jsem mohl v posledních dnech koordinovat tak skvělý tým kurátorů, pracovníků IT i dalších profesí muzea, kteří věnovali množství času, abychom zůstali v kontaktu s návštěvníkem. Jakmile začaly práce na tomto projektu, objevilo se na tři desítky námětů, které můžeme postupně zpřístupňovat veřejnosti,” uvedl Michal Stehlík, náměstek generálního ředitele pro výstavy a sbírky a vedoucí projektového týmu.

Nechybí kurátor

Návštěvníka každou výstavou provede kurátor či autor prostřednictvím videa. Pak si návštěvník sám prohlédne fotografie, dokumenty a sbírkové předměty i audiovizuální materiály.

„Současná doba je složitá pro celou naši vlast a všechny její obyvatele. V Národním muzeu se všichni snažíme maximálně pracovat a být naší republice užiteční. Pečujeme a střežíme kulturní dědictví naší země, pracujeme na výzkumných projektech a také chceme být v kontaktu s veřejností a neustále prezentovat sbírky, vědecké výsledky, pomáhat se vzděláním a poznáváním světa. Jsem moc rád, že jsme dokázali za několik málo dnů spustit projekt on-line výstav a jsem hrdý jak na všechny v přípravném týmu, tak na všechny zaměstnance Národního muzea, kteří i v této době zvládají svou práci obětavě a výborně,“ dodal  generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám