Hlavní obsah

Saddámovu sochu od Davida Černého v Belgii zakázali

OOSTENDE

Kontroverzní český výtvarník David Černý má problémy v Belgii. Jeho "žraločí" socha bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna se dočkala zákazu. Saddám v akváriu měl být vystaven v Muzeu Dronkenput v Middelkerke.

Článek

Z obav před protesty starosta města Michel Landuyt vystavení nepovolil. Podle starosty by část obyvatel mohla Černého dílo shledat příliš provokativním. "Nikdy nevíte, co by se mohlo stát, když vystavíte takto explozivní záležitost," řekl listu Het Nieuwsblad.

Belgičané ale přece jen budou mít příležitost provokativní dílo vidět. S největší pravděpodobností se objeví v Muzeu moderního umění v Oostende. Na nábřeží belgického přístavu by měla být k vidění i batolata známá z žižkovské televizní věže.

Pro nositele prestižní ceny Jindřicha Chalupeckého není mediální pozornost kolem jeho expozic v zahraničí ničím novým.Pozornost na sebe Černý poprvé za hranicemi ČR strhl již v roce 1992, kdy v Madridu na akci Den zabíjení vyčuhovaly jeho obrovské mířící revolvery nečekaně z různým míst.  V 80. letech uspořádal v Praze akci, při níž se rozbíjely panenky. 

 Černého díla prodává i zavedený newyorský galerista Freedman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám