Hlavní obsah

S fotkami přírody zaujali Slavík či Pelánek

Novinky, Stanislav Dvořák

Soutěž fotografií přírody Czech Nature Photo vyhrál Petr Slavík se snímkem Ve stínu. Výstava v pražském Czech Photo Centre by se mohla otevřít 12. května, doufají pořadatelé.

Foto: Petr Slavík

Petr Slavík: Ve stínu

Článek

Do čtvrtého ročníku soutěže se přihlásilo 229 autorů, kteří zaslali porotě k posouzení téměř dva tisíce příspěvků.

Fotografii roku popsal předseda poroty Pavel Krásenský: „Jde o netradiční pohled na skrytě žijícího živočicha v jeho přirozeném prostředí. Shoda okolností, světelné podmínky a fotografova kreativita daly vzniknout velmi zajímavé kompozici, která vás hned na první pohled zaujme. Je to přesně ta fotografie, u které si řeknete: To se nepovede často.“

„Když jedete fotit kočku na druhý konec světa, je to vždy trochu, vlastně spíš hodně, sázka do loterie. Ony totiž příliš nespolupracují. Když jsem vloni vedl expedici za pumou do chilského národního parku Torres del Paine, věřil jsem, že tu nádhernou kočku uvidíme. Štěstí a um našeho stopaře stály na naší straně. Věděli jsme o mladé samici nahoře v kopci, ale neměla příliš touhu pózovat. Až těsně před západem slunce na okamžik zvedla hlavu v protisvětle. Byla to klidná, tichá chvíle, kdy končí den. Snad se mi z té atmosféry povedlo trochu zachytit,“ uvedl Petr Slavík.

V kategorii Ptáci uspěl Ondřej Pelánek, v kategorii Plazi, obojživelníci a podvodní život Jiří Herout a v kategorii Bezobratlí Vít Lukáš.

Porotě předsedal entomolog a fotograf Pavel Krásenský, dále v porotě zasedli irský wildlife fotograf Peter Delaney, fotograf přírody Vladimír Čech mladší, britský fotograf divoké přírody Rob Cottle a ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Reklama

Výběr článků

Načítám