Hlavní obsah

Ruska Borodinová debutovala na Pražském jaru

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi operní hvězdy, které festival Pražské jaro hostil, přibyla mezzosopranistka Olga Borodinová. Její pražský debut sledovala zaplněná Dvořákova síň Rudolfina a doprovodila ji Pražská komorní filharmonie řízená kanadskou dirigentkou Keri-Lynn Wilsonovou.

Foto: Profimedia.cz

Olga Borodinová

Článek

Vysoká Kanaďanka v tmavém kalhotovém kostýmu vedla orchestr temperamentními gesty a i v orchestrálních číslech prokázala, že nepatří do světové špičky náhodou. Její doména je ale v opeře, a tak v ní ruská hvězda mezinárodních operních scén našla skvělou partnerku.

Borodinová zaujala hlavně první polovinou, v níž se předvedla v ruském repertoáru, ve scénách z oper Čajkovského, Dargomyžského, Rimského-Korsakova a v sólu z Prokofjevova oratoria Alexander Něvský.

Její hlas je spíše vhodný pro dramatické hrdinky než milovnice, což se potvrdilo i ve druhé části, ve francouzských i italských áriích (Bizet, Ponchielli, Saint-Saëns). Proslavenou rolí pěvkyně je Dalila v Samsonovi a Dalile a tou nadchla i v Praze. Po ovacích publika přidala i další árii Saint-Saënsovy hrdinky.

Pražský debut Borodinové byl po koncertech pianisty Radu Lupua vrcholem prvního festivalového týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Víkend s Pražským jarem

Dvě akce zařadil 65. ročník hudebního festivalu Pražské jaro jako Prolog během tohoto víkendu. V sobotu v 18 hod se uskuteční na Staroměstském náměstí koncert...

Má vlast zahájí jubilejní Pražské jaro

Koncertem Pražské komorní filharmonie ve Smetanově síni s tradiční Smetanovou Mou vlastí začne ve středu hudební festival Pražské jaro. Jubilejní, 65. ročník...

Výběr článků

Načítám