Hlavní obsah

Rumlena je šťastný, i když nevyšel na cimrmanovskou horu

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, ras

Expedice Altaj - Cimrman, která si dala za úkol pojmenovat vzdálenou horu po českém géniovi Járovi Cimrmanovi, se vydala do Altaje 3. srpna. V úterý ji její účastníci shrnuli jako úspěšnou, i když je od začátku provázela cimrmanovská smůla.

Článek

Komplikace se výpravě nevyhýbaly, stejně jako zneuznanému géniovi Cimrmanovi. Přílet do Ruska byl zkomplikován mlhou, letadlo proto dosedlo na letišti městečka Kemerovo, které je vzdáleno stovky kilometrů od naplánovaného Barnaulu. Do základního tábora se dostala v určený čas jen polovina lidí, protože helikoptéra kvůli oficiální návštěvě z Ukrajiny podruhé už neletěla. Ostatní po několika dnech přijeli na koních.

"Bylo to krásný. Nikdy bych nevěřil, že strávím čtyři dny v takové výšce na koni," hodnotí netradiční zážitek Jiří Kalina, technik Divadla Járy Cimrmana. S heslem "nado ždať" (musíme čekat) však byly veškeré nepříjemnosti překonány a 10. srpna ve 12 hodin tři z třiadvaceti členů expedice stanuli na vrcholu 3610 m vysoké altajské hory v masivu Bělucha.

:. Dobrodruzi z expedice na během výpravy. Foto: Archív Práva

"Na vrchol jsem tříčlenné družstvo vedl sám, ale při výstupu na samotný vrchol jsem dal přednost Altajci Vjačeslavovi Gerasimovi. Pak jsem tam vstoupil já a třetí Radek Kokoř. Skláním se před všemi 5 kolegy vrcholového družstva - všichni se nacházeli v takové nadmořské výšce poprvé," řekl Radek Jaroš, sportovní velitel Expedice.

Přejmenování posoudí federace alpinismu

Jeho slova potvrdil Genadij Rumlena, člen Divadla Járy Cimrmana: "Nevyšel jsem sice na vrchol, ale přesto jsem šťastný; úkol byl splněn a já vylezl nejvýš v životě - 3100 m vysoký vrchol nad Akkemským jezerem. A když sečtu všechny výstupy během naší pouti, byl bych i výše než 3610 metrů."

:. Expedice na vrcholu hory. Foto: Archív Práva

Den na to byl ze základního tábora u jezera Akem památeční holí Járy Cimrmana odpálen golfový míč, čímž byla slavnostně ukončena celá Expedice. Dosažením vrcholu expedice splnila dávný Cimrmanův sen, aby byla jedna ze světových velehor pojmenována jeho jménem.

Členové Expedice podají Žádost Federaci alpinismu a horolezectví Republiky Altaj o její pojmenování na "Horu Járy Cimrmana". Předseda Federace pak rozhodne, zda Žádost postoupí k dalšímu procedurálnímu jednání na federální úrovni.

Lék na dlouhověkost

Expedice prý v sibiřské pustině našla důkazy o tom, že se Cimrman stal přítelem altajského lidu. "Vyrábějí tam přípravek na dlouhověkost z jeleních parohů. A s tím jim Jára Cimrman pomohl. Hlavně těm jelenům. Vymyslel injekci, aby to ty jeleny nebolelo," uvedl herec Zdeněk Svěrák s tím, že víc neřekne.

Reklama

Související témata:

Související články

Cimrmani už balí kufry na Altaj

Přípravy na Expedici Altaj - Cimrman (EAC) vrcholí. Cimrmanologové, kteří se na začátku srpna pokusí zdolat altajský masiv, mají za sebou již několik cvičných...

Cimrmanologická expedice pokořila horu v Altaji

Expedice českých cimrmanologů v pátek pokořila vyhlédnutou horu v ruském pohoří Altaj. Cesta, uskutečněná s cílem pojmenovat horu po fiktivním českém géniovi...

Cimrmanovci to na Altaji neměli snadné

Příznivci Járy Cimrmana se už vrátili z ruského dobrodružství. Vylezli na horu měřící 3612 metrů v masivu nejvyšší sibiřské hory Bělucha, kde vyvěsili státní...

Výběr článků

Načítám