Hlavní obsah

Rukopisy, psací stroj i nábytek. Ve vídeňském divadelním muzeu začala výstava o Havlovi

Divadelní muzeum ve Vídni ve středu otevřelo výstavu věnovanou bývalému československému a českému prezidentovi a dramatikovi Václavu Havlovi. Po názvem Jeho svoboda, naše svoboda připomíná Havlovy hry, které uvádělo vídeňské divadlo Burgtheater v době, kdy jejich autor byl ještě jako disident vězněn komunistickým režimem, informovala rakouská tisková agentura APA.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

Výstava zachycuje inscenaci Havlových her v Burgtheateru i dramatikův život. Návštěvníci uvidí různé dobové dopisy, fotografie, novinové články a divadelní programy. Součástí expozice jsou i autentické Havlovy rukopisy, jeho psací stroj a zahradní nábytek.

Kulturní přehlídku pomáhal připravit někdejší ředitel Burgtheateru Achim Benning. Ten na tiskové konferenci vyzval k opětovnému uvedení Havlových her na prknech vídeňského divadla, které exprezident nazýval svým mateřským.

Člověk myslící na společnou Evropu

"Jde o to ukázat, jak velkým a na společnou Evropu myslícím člověkem Václav Havel byl," řekl ředitel vídeňského divadelního muzea Thomas Trabitsch.

Na koncepci a realizaci výstavy, která mimo jiné připomíná, že Havel by se letos 5. října dožil osmdesáti let, se podílela i pražská Knihovna Václava Havla, České centrum ve Vídni a Havlova dlouholetá tajemnice pro literární a divadelní agendu Anna Freimanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám